in ,

NPO komt met een nieuwe serie : Moslims Zoals Wij

Er komt een Nederlandse versie van de met een BAFTA bekroonde Britse serie, Moslims Like Us.

Wat gebeurt er als acht Nederlandse moslims met uiteenlopende opvattingen en overtuigingen bij elkaar gaan wonen en onderling gaan bepalen wat de leefregels zijn? In Moslims Zoals Wij wonen vier mannen en vier vrouwen tien dagen samen in een huis nabij Roermond. Met de nodige zelfkritiek geeft ieder zijn mening over religie, samenleving en gemeenschap. Ook worden er uitstapjes in de omgeving gemaakt.

De diversiteit binnen de moslimgemeenschap is enorm. Ondanks alle polemiek kan niemand spreken uit naam van ‘de moslims’. Velen worstelen met de vraag hoe een echt goede moslim te zijn, wat het betekent om moslim te zijn, hoe te leven in de geest van islam en hoe dat past in de huidige Nederlandse samenleving. Een televisiereeks die de vinger legt op een aantal dilemma’s van de huidige tijd.

Moslims Zoals Wij is de Nederlandse versie van de BBC-serie Muslims Like Us uit 2016, die werd bekroond met een prestigieuze BAFTA Award. Nadien werd ook een Australische versie gemaakt.

De acht hoofdpersonen die het tien dagen met elkaar uit moeten houden zijn, de Indonenische, Fitria Jelyta (27) Geboren in Jakarta, op 8-jarige leeftijd met haar ouders naar Nederland verhuisd. Nu woonachtig in Almere. Werkzaam in Utrecht voor een NGO klimaatverandering. Ziet zichzelf als conservatief én als ‘groene moslima’.
Döne Fil (37) van Turks-Indonesisch afkomt en wonend in Amsterdam. Kwam in 2010 uit de kast als lesbienne, was eerst getrouwd met een man. Actief in de LHBT gemeenschap – o.a. organisator van de eerste Turkse boot op de Gay Pride 2012.
Selma Omari (24) woont in Rotterdam en is van Marokkaans-Iraakse achtergrond. Ze is een bekende vlogger die haar grenen opzoekt en zich wel eens ‘gewaagd’ gekleed in haar vlogs. Ze verdiept zich in haar geloof – bidt 5 keer per dag, vast, volgt online lezingen over Islam.
Ook is er een Nederlandse Moslima aanwezig in het huis. Joanna Boerema (27) Ze woont in Amsterdam en heeft affiniteit met het soefisme. Ze is zich drie jaar geleden gaan verdiepen in de islam, noemt zich moslima sinds december 2017. Ook studeert ze Joodse en Hebreeuwse studies.

Natuurlijk zijn er langs de vier dames ook vier heren aanwezig in het, Moslims Zoals Wij huis.
Cemil Yilmaz (34) noemt zichzelf een Arabisch-Turkse Tukker. Hij was geboren in het Oosten van Nederland en woont in Den Haag. Opiniemaker en sociaal ondernemer met Arabisch-Turkse roots is hij kritisch en verbindend. Hij is partner in een sociaal innovatiebureau dat raciale en sociale gelijkwaardigheid bevordert.
Hazjir Adil (27) was geboren in Afghanistan en is op 8-jarige leeftijd met ouders en zus naar Nederland gevlucht. Hij woont in Utrecht en noemt zichzelf een vrijzinnige Moslim. Hij houdt van een feestje en noemde zich eerst agnost, maar zit nu midden in een lange zoektocht om een trotse moslim te zijn. Heeft gewerkt als barman en studeert nu bedrijfseconomie.
Marokkaans-Vlaamse comedian Arbi El Ayachi (42) woont in Rotterdam en was conservatief opgevoed, maar is liberaler geworden naarmate hij ouder werd. Hij laat weten dat hij zich vaak gediscrimineerd te voelen.
Mohamed Hassan Abdulahi (25) was geboren in Saoedi-Arabië tijdens bedevaart van zijn Somalische ouders. Hij is op 3-jarige leeftijd naar Nederland gekomen wegens medische redenen. Is 99 procent blind, maar beschouwt zijn 1 procent zicht als ‘veel’. Hij woont in Schiedam en studeert psychologie. Mohammed noemt zichzelf orthodox.

Moslims Zoals Wij wordt geproduceerd door Sputnik Media in opdracht van de NTR en is te zien van maandag 17 t/m vrijdag 21 december 2018 om 22.55 uur op NPO 2.

©Nieuws On

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Man veroordeeld voor racistische haatboodschap

Zwaargewonde bij schietincident in Rotterdam