in ,

NOS : Islam één van de grootste zorgen in Nederland

Wanneer ik zeg, Katholiek, Christen of Hindoe, heb ik het over jouw religie. Dat is duidelijk, toch? Dus, wanneer jij zegt, Islam, heb jij het ook over een geloof, een religie. Tenminste, daar ga ik (en duizenden mensen op social media) van uit.

Wanneer de NOS in hun publieksonderzoek, de vraag “Over welke van de onderstaande onderwerpen heb je de meeste zorgen?” stelt, en daar als één van de keuzes, “Islam” neerzet, dan ga ik er van uit dat ze het hebben over de religie en niet over de invloeden ervan, zoals ze dat zelf aangeven in een reactie.

“Het is daarom goed om hier nadrukkelijk te zeggen, dat we als redactie met het opnemen van het woord ‘islam’ niet doelen op het geloof zelf. Maar het is een feit dat een deel van Nederland zorgen heeft over de invloed van de islam”, aldus NOS in een reactie.

Maar er staat geen ‘invloed van de islam’. Er staat, ‘klimaatverandering’, ‘polarisatie’, ‘terrorisme’, ‘racisme en discriminatie’, ‘veligheid’ en er staat, ‘Islam’.
De NOS benadrukt dat ze het misschien anders hadden kunnen verwoorden, maar ook dat hebben ze niet gedaan en ik vraag me echt af, met alle debatten en moties die worden ingediend over het sluiten van moskeëen tot een verbod op hoofddoeken, of de NOS er wel bij heeft stilgestaan om het anders te verwoorden, wanneer ze het niet over de “invloeden van de islam”, hebben, maar gewoon over de “Islam”.

De NOS begint hun reactie niet met een verontschuldiging of een, “we zijn verkeerd begrepen”, ze beginnen met een uitleg, “De bedoeling is niet om tot een representatieve enquête te komen, maar om een beter beeld te krijgen van wat er in de samenleving leeft, zodat we betere en meer diverse onderwerpen kunnen maken.”

Ook wordt het onderzoek niet aangepast of verwijderd, “De afspraak was dat de vragenlijst vier dagen open zou staan. Morgen is de laatste dag, dan wordt het afgesloten.”

Ik ben geboren in Nederland en heb heel mijn leven (42 jaar) hier gewoond. Ik krijg mijn nieuws van de NOS en de afgelopen jaren maak ik me het meest zorgen om mijn veiligheid als moslima, vanwege de berichten dat ik lees op de NOS.
De NOS graaft met iedere bericht een diepere kloof tussen hun idee van “Nederlander” en de “rest”, dus volgelingen van de islam, en dit doen ze ook in hun publieksonderzoek. “Islam”, staat tussen mogelijke zorgen in Nederland, zoals, “klimaatverandering”, “terrorisme”, en “rasisme”. Het gaat hier niet om de “invloeden van de islam”, zoals de NOS dit verklaard na tientallen duizenden reacties op social media. Het gaat niet om de “invloeden van de islam”, zoals de NOS dit veerklaart in de tweede alinea van hun eigen reactie, maar het gaat om “Islam” als geloof en, het gaat om de kloof die dieper wordt gegraven door de NOS tussen Nederland en de Nederlanders die hier wonen en leven, maar niet hetzelfde geloven zoals de NOS.

Woorden zijn belangrijk en de betekenissen zijn duidelijk. Weet je het even niet, dan kan je het altijd nalezen op de ‘Dikke van Dale’. Ze staan nou ook online en als je het woord ‘zorgen’ opzoekt staat er duidelijk “ongerustheid”.

En als je het woord ‘islam’ opzoekt staat er, “de godsdienst van de volgelingen van de leer van Mohammed”, en niet “invloed van de islam”.

Nejla Karatas

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Wereldgezondheidsorganisatie oordeelt tegen vaccinpaspoorten

Waterkanon gebruikt om illegale demonstratie in Amsterdam op te breken