in

Nog altijd een tekort aan bescherming voor zorgpersoneel

Zestig procent van verpleeghuispersoneel en mensen die als thuisverpleger werken, draagt ​​geen mondkapje, terwijl een op de drie ziekenhuismedewerkers geen toegang hebben tot mondkapjes of enige bescherming, zo blijkt uit een enquête van vakbond FNV onder 1.357 zorgverleners.

De bevinding wordt dinsdag door de FNV gepresenteerd in een gesprek met minister van medische zorg Martin van Rijn.

Van Rijn zei tien dagen geleden dat hij met nieuwe richtlijnen zou komen voor verpleeghuispersoneel en thuisverpleegkundigen, waardoor ze het recht zouden krijgen om mondkapjes te dragen. Maar werkgevers die hun werknemers niet willen verplichten tot het dragen van mondkapjes, wijzen op het officiële standpunt van het gezondheidsinstituut RIVM dat mondkapjes niet nodig zijn omdat ze een vals gevoel van veiligheid zouden creëren.

Alleen medisch personeel wordt geadviseerd mondkapjes te dragen, maar volgens de enquête hebben sommige ziekenhuismedewerkers ook geen toegang tot beschermend materiaal. Dit omvat mensen die op afdelingen werken zonder COVID-19 patiënten en op plaatsen waar een afstand van 1,5 meter onmogelijk is.

Een op de drie zei regelmatig in de buurt van patiënten te zijn, “Ik maak echo cardiogrammen.” aldus een verpleegster, “Het gezicht van de patiënt is 50 centimeter van het mijne verwijderd. Ik ben talloze keren opgehoest.”

Vice-voorzitter van de FNV, Kitty Jong vindt het schandalig dat het zorgpersoneel nog steeds zonder enige bescherming is en het risico loopt het virus op te lopen, “Werkgevers verschuilen zich nog steeds achter de vage richtlijnen van het RIVM. De minister moet zijn belofte waarmaken en met richtlijnen komen die veiligheid biedt aan alle hulpverleners. Elke dag dat ze zonder gaan is er een te veel en ik zal het hem nog een keer vertellen.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

70 kinderen besmet met het coronavirus sinds opening van scholen in Frankrijk

Mondkapje die beschermt in OV krijgt bekeuring