in ,

No-Deal Brexit gaat Nederland 164 Miljoen per jaar kosten tot 2030

Een No-Deal Brexit gaat Nederland tot 2030 minstens € 34 miljard kosten, het equivalent van € 164 per inwoner per jaar, volgens berekeningen van economisch onderzoeksbureau SEO voor economisch tijdschrift ESB en geciteerd door het Financieele Dagblad.

De onderzoekers komen tot een conclusie door de verschillende schattingen over de impact van een chaotische exit die tot nu toe zijn gemaakt, te combineren, aldus het Financieel Dagblad.

De nationale rekenkamer zegt bijvoorbeeld dat wanneer Groot-Brittannië de EU verlaat, Nederland in 2021 € 1,25 miljard extra moet betalen om de EU-begroting te ondersteunen.

Dat, gecombineerd met een structurele verhoging van € 2,5 miljard naar € 3 miljard per jaar vanaf 2026, zal € 15 miljard toevoegen aan de rekening.

Maar in het geval van een no-deal Brexit zal Nederland in 2019 en 2020 ook een extra € 1,6 miljard moeten betalen. Daarnaast heeft de Nederlandse overheid € 650 gereserveerd om zich voor te bereiden op de Brexit, inclusief een belangrijke verhoging van de uitgaven over douanediensten, aldus uit een verklaring van de rekenkamer vorig jaar.

Het macro-economische planningbureau CPB van de overheid schat ook dat de economie een klap van € 10 miljard zal krijgen vanwege de invoering van tarieven en andere handelskwesties.

Maar met een deal zullen de kosten voor de Nederlandse economie en belastingbetaler slechts € 7,5 miljard bedragen, zegt het CPB.

Experts zeggen dat de impact van Brexit op Nederland groter zal zijn dan in veel andere landen vanwege de nauwe handelsbanden tussen beide landen.

Het Internationaal Monetair Fonds zei afgelopen juli dat als Groot-Brittannië zich terugtrekt uit de EU zonder een vaste handelsovereenkomst in maart, het nationaal inkomen met 0,7% zou dalen.

Alleen Ierland met een verwachte terugval van 4% in het nationale inkomen zou slechter worden getroffen, aldus het IMF.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Big Brother is watching, maar het is voor je eigen veiligheid

Minister Slob wil doorstroom van havo naar vwo verbeteren