in

Nieuwe wet : Onvrijwillige seks is verkrachting

Minister van Justitie, Ferd Grapperhaus nam aanvankelijk het misdrijf op omdat verkrachting in de huidige Nederlandse wet alleen verkrachting is als geweld of geweld kan worden bewezen in de rechtbank.

Dit is niet altijd mogelijk omdat slachtoffers bevriezen, te bang zijn om weerstand te bieden of gedrogeerd worden en daarom wordt de zedenwet nou aangepast. In eerder aangeleverde versie zou seks ‘tegen de wil’ een veel lagere straf (6 jaar) krijgen dan verkrachting (12 jaar), terwijl het als een nieuw delict zou gelden.

Na kritiek van Amnesty International en parlementsleden over de hele linie schrapt Grapperhaus nu de eis van bewijs van geweld of dwang, wat nog steeds geldt als verzwarende omstandigheid en resulteert in een hogere straf.

In plaats daarvan komt een ‘ondergrens’. Een persoon die doorgaat met seksuele handelingen terwijl hij weet dat deze niet welkom zijn op basis van (non) verbale signalen, zal “schuldig zijn aan verkrachting”.

“Deze limiet verlaagt de drempel om seks zonder wederzijds goedvinden strafbaar te stellen en vergroot het aantal situaties waarin slachtoffers verkrachting kunnen aangeven. Bijkomend bewijs, zoals bewijs dat op het lichaam van een persoon is achtergelaten, afbeeldingen of Whatsapp-berichten, kunnen de claim van een slachtoffer ondersteunen “, vertelde Grapperhaus aan parlementsleden.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Nog geen avondklok in Rotterdam

Moskee in Duitsland ontvangt anti-islamitisch brief