in ,

Nieuwe shutdown lijkt afgewend dankzij akkoord Democraten en Republikeinen

De Republikeinen en Democraten in het Amerikaanse Congres zijn tot een akkoord gekomen om een nieuwe ‘shutdown’ te voorkomen. Dat heeft de Republikeinse onderhandelaar Richard Shelby laten weten.

Shelby wil verder niets zeggen over het akkoord. Medewerkers van beide partijen moeten de details nog uitwerken. Amerikaanse media weten op basis van bronnen te melden dat er bijna 1,4 miljard dollar wordt vrijgemaakt voor een grenshek in Texas. President Trump wil eigenlijk 5,7 miljard dollar voor een grensmuur.

De Democraten, die de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben, weigerden dat in december al. Als gevolg daarvan werd de overheidsbegroting niet goedgekeurd. Daardoor was de Amerikaanse overheid in december en januari 35 dagen achtereen deels gesloten. Het was de langste shutdown ooit, waarbij zo’n 800.000 ambtenaren niet betaald werden.

Nog geen reactie Trump
Eind vorige maand tekende Trump een noodwet om de shutdown tijdelijk op te heffen. Die opheffing geldt tot half februari. Met het akkoord hopen beide partijen een nieuwe sluiting van de overheid te voorkomen.

Trump heeft nog niet gereageerd. Senator Shelby is hoopvol dat hij het akkoord zal accepteren.

De president was afgelopen nacht in de Mexicaanse grensstad El Paso. Hij zei daar onder meer dat de muur toch wel gebouwd gaat worden. “Hij had geen verzoenende toon, maar eigenlijk meer die harde opstelling die we van hem gewend zijn”, zegt correspondent Ryan Hermelijn.

Bron : NOS

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Vier Poolse arbeiders sterven nadat auto in kanaal stort

Burgemeester Parijs eist recordboete Airbnb