in

Nieuwe fraudetruc met tweedehands caravans

Het is vakantietijd en dan richten oplichters zich weer massaal op naïeve toeristen. De overheidsdienst Fraudehelpdesk waarschuwt vandaag voor een nieuwe truc op internet-marktplaatsen met de handel in tweedehands caravans en campers.

„De fraudeur vraagt bij het eerste contact om verder te communiceren met de mobiele telefoon op WhatsApp. Om het vertrouwen te winnen, stuurt hij vrijwillig een fotootje van zijn bankpas en ID-bewijs, maar die blijken gestolen. Hij verzoekt de koper of verkoper datzelfde te doen. En dan hang je vaak al”, zegt André Vermeulen van de Fraudehelpdesk.

“’Hoge bedragen afgeschreven voor je het merkt’”
De politie bevestigt volgens hem dat de oplichter met de ’buitgemaakte’ gegevens, die in feite vrijwillig zijn afgestaan, in webshops al spullen kan kopen op rekening van het slachtoffer, terwijl die nooit meer iets ziet of hoort. „Er zijn hoge bedragen afgeschreven voordat je het ontdekt of je krijgt gepeperde facturen in de bus. Dan is blokkeren te laat.” Ook komt het volgens Vermeulen voor dat ze voor de deur staan om te betalen met een valse bankapp. „Trap daar niet in. Laat ook nooit een telefoonnummer achter op online marktplaatsen, maar gebruik een mailadres. Communiceer niet met onbekenden via WhatsApp en geef geen printjes van bankpassen af, zelfs al weten ze de pincode niet. In combinatie met ID-gegevens kan dat gruwelijk misgaan.”

Dit jaar heeft de Fraudehelpdesk van dit soort oplichting al 372 meldingen binnen gehad, waarvan een derde betrekking had op campers, caravans en vouwwagens. „Vorig jaar waren het totaal circa 500 meldingen, maar dit soort duurdere vakantiespullen zaten er niet bij. Dat is dus nieuw”, aldus Vermeulen. De schade loopt volgens hem in de vele miljoenen. „Criminelen misbruiken de data ook om fout geld wit te wassen. Je bent medeplichtig als je niet kan bewijzen dat je genept bent.”

Bron : De Telegraaf

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Radicale moslims in verweer tegen boerkaverbod

Apple-personeel luistert mee met Siri en hoort gevoelige opnames