in ,

Nieuwe ademtest moet kanker in vroege stadium detecteren

Er is een nieuwe proef gestart in het Verenigd Koninkrijk en een ademtest met een blaaspijp zou binnenkort de vroegste kankerdetectietool kunnen worden.

Het nieuwe Breath Biopsie-apparaat, dat is ontworpen om kankertekens te detecteren in moleculen uitgeademd door patiënten, wordt nu getest in het Addenbrooke’s Hospital in Cambridge, volgens lokale media, waaronder Sky News.

Als het onderzoek succesvol is, kan kanker in een vroeg stadium worden opgespoord en kunnen veel meer levens door behandeling worden gered.

De eerste patiënten in de twee jaar durende proef worden gerekruteerd door het ziekenhuis. Het gaat om mensen met kans op slokdarmkanker en maagkanker. Plus 1500 mensen, waaronder kankerpatiënten, maar er zullen ook gezonde mensen zitten tussen de testpersonen.

De tests zullen later worden uitgebreid tot diegene waarvan vermoed wordt dat ze prostaat-, nier-, blaas-, lever- en alvleesklierkanker hebben.

“Het concept om een momentopname van het hele lichaam op een volledig niet-invasieve manier te geven, is zeer krachtig en zou schade kunnen verminderen door patiënten te onthouden van meer invasieve tests die ze niet nodig hebben,” zei Billy Boyle, mede-oprichter en chief executive van British bedrijf Owlstone Medical, dat achter het apparaat zit.

“We moeten dringend nieuwe hulpmiddelen ontwikkelen, zoals deze ademtest, die zouden kunnen helpen om kanker eerder te detecteren en te diagnosticeren, waardoor patiënten de beste kans krijgen om hun ziekte te overleven”, aldus de hoofdonderzoeker Rebecca Fitzgerald, professor aan het Cancer Research UK Cambridge Center.

“Door deze klinische proef hopen we de benodigde ademhalingstesten te vinden om kankers eerder te detecteren. Het is de cruciale volgende stap in de ontwikkeling van deze technologie.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Utrechter overleden door beknelling in hek fietsenhok

Schutter parkeerplaats ziekenhuis Waalwijk trekt beroep in