in

Nertsen in nertsenfokkerij hebben mogelijk een medewerker besmet

Het is ‘waarschijnlijk’ dat nertsen op één van de door coronavirus getroffen nertsenfokkerijen een werknemer hebben besmet, vertelde minister van Landbouw Carola Schouten aan parlementsleden.

Coronavirus is aangetroffen bij dieren op vier fokkerijen en in het stof in stallen waar de nertsen worden gehouden. Eén werknemer heeft dezelfde virusstam als de nertsen en hierdoor is het volgens de minister waarschijnlijk dat het dier de bron van de infectie is geweest.

Het is bekend dat het coronavirus snel muteert en hierdoor kan meer informatie worden verzameld over de bronnen en verspreiding van infecties. Indien bevestigd, zou dit het eerste bekende voorbeeld zijn van het virus dat in Nederland van dier op mens overgaat. Bovendien is de virusstam in twee van de vier nertsenfokkerijen vergelijkbaar en onderzoeken experts nu de rol van katten bij het verspreiden van de ziekte. Drie van de 11 katten op de boerderijen bleken coronavirus-antilichamen in hun systemen te hebben. De katten waren half verwilderd en vrij om rond te dwalen.

Alle nertsenfokkerijen worden nu geconfronteerd met extra maatregelen, zoals screening en beschermende kleding voor alle arbeiders. Schouten zegt dat het virus niet is gevonden in luchtmonsters buiten de schuren.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Mondkapje die beschermt in OV krijgt bekeuring

Menthol sigaretten verboden