in

Nepverhuursites troggelen steeds meer huizenzoekers geld af

Een mooi appartement in het centrum, voor een lage prijs en van alle gemakken voorzien. Het klinkt voor woningzoekers te mooi om waar te zijn, en dat is het soms ook. De Fraudehelpdesk en de Woonbond waarschuwen iedereen die op zoek is naar een huurwoning: oplichting via neppe verhuursites neemt toe.

Verhuursite Housess.eu was er zo een. Mensen sloten een abonnement af op de site, maar kregen nergens reactie op. In december en januari kreeg de Fraudehelpdesk 14 meldingen binnen over deze site. Maar er zijn meer neppe verhuursites.

Topje van de ijsberg
De helpdesk ziet het aantal meldingen van woonfraude, waar dit soort sites onder vallen, toenemen. In 2018 kwamen er 219 meldingen binnen. Daarvan waren er 101 mensen echt slachtoffer: zij zijn opgelicht voor zo’n 200.000 euro.

“Dit jaar zijn er al 120 meldingen binnengekomen. 43 van hen zijn slachtoffer geworden van woonfraude. Zij hebben in totaal 75.000 euro schade. Je ziet dus wel een toename”, zegt André Vermeulen van de Fraudehelpdesk. En dit is vermoedelijk nog maar het topje van de ijsberg.

Professioneel
RTL Nieuws heeft meerdere neppe verhuursites onderzocht. Vaak gaat het om eenmanszaken, die maar maximaal een jaar bestaan. Achter de onderzochte sites zitten meerdere oplichters.

De sites zien er professioneel uit. Ze zijn voorzien van een logo en de foto’s van de appartementen zien er ‘Funda-waardig’ uit. De prijzen van de huizen zijn relatief laag, maar gezien de woningkrapte grijpen huizenzoekers alles aan wat er wordt aangeboden.

Woobaloo
De oplichter achter Housess.eu heeft drie verhuursites op zijn naam staan. De eerste, Housess.eu, stond zes maanden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en de tweede site, Hausess.de, bestond een maand. Vijf dagen later, nadat Hauses.de is uitgeschreven uit de Kamer van Koophandel, is de nieuwste site ingeschreven. Woobaloo.nl bestaat sinds april en is nu een week actief aan het adverteren op Facebook.

Op de site Housess.eu staan huizen voor een relatief lage prijs. Ter illustratie: een appartement in het hartje van Amersfoort kost op de site 600 euro per maand exclusief gas, water en elektra. Voor dat bedrag krijg je: 2 slaapkamers, een woonkamer en een badkamer met apart toilet. De foto’s tonen een goed onderhouden appartement, met ruime kamers en een luxe afwerking. Het appartement heeft energie-klasse A+ en een woonoppervlakte van 68 m². En dat alles midden in het centrum van Amersfoort voor maar 600 euro.

Bron : RTL Nieuws

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Duitsland raadt Joden af om overal keppel te dragen

‘Loonwerker (19) omgekomen bij ongeluk met hakselaar’