in

Nederlandse legerveteraan zegt dat er mogelijk burgers zijn omgekomen bij oorlog Afghanistan

Het ministerie van Defensie heeft tegen Trouw laten weten dat het onderzoek doet naar claims van een Nederlandse legerveteraan, die zegt dat hij en zijn eenheid mogelijk betrokken waren bij het doden van burgers in Uruzgan in 2007.

Servie Holzken vertelde Trouw woensdag in een interview dat zijn eenheid op huizen in de Afghaanse provincie heeft geschoten, en dat er burgers om het leven zijn gekomen.

“Ik kreeg de opdracht het vuur te openen aan de zijkant van de dichtstbijzijnde qala (Afghaans huis), om te zien of we een reactie kregen via de walkietalkie”, zegt hij. “Maar het ging mis omdat het machinegeweer een defect had en ik op een raam schoot, dwars door de qala.”

Holzken zei dat hem was verteld weer het vuur te openen bij een grotere qala verder weg en had vijf of zes mensen gezien die ongewapend waren. “Het volgende commando was, ‘vuur’, met andere woorden, schakel die mensen uit.” vertelt hij. “Als ik een hoofd omhoog zag gaan of een beweging zag, schoot ik. Pas later realiseerde ik me hoe verkeerd dit was.”

Defensie zegt inmiddels contact te hebben gehad met het Openbaar Ministerie over de claims. “Het feit dat een Uruzgan-veteraan dit 13 jaar later ter sprake brengt, vraagt om zorgvuldige aandacht, zeker gezien de aard van het rapport”, aldus het ministerie.

In Uruzgan waren tussen 2006 en 2010 Nederlandse militairen actief in het kader van vredeshandhaving en wederopbouw. Op een bepaald moment waren er ongeveer 1800 Nederlandse militairen en ambtenaren bij betrokken.

De Nederlanders werden destijds alom geprezen om hun aanpak van de Afghaanse missie, met name vanwege hun mensgerichte strategie en focus op het opbouwen van vertrouwen tussen troepen en lokale bevolking.

Trouw zegt dat het ministerie van Defensie overweegt een meldpunt op te richten waar andere veteranen incidenten kunnen melden.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Slachtoffers toeslagenaffaire krijgen € 30.000 schadevergoeding

Christelijke gemeenschappen zijn broeinesten voor het coronavirus