in ,

Nederlandse jongeren behoren tot zwaarste drinkers in Europa

Het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving publiceert om de vier jaar een rapport over 15- en 16-jarigen op het continent. Bij de nieuwe editie, gebaseerd op gegevens verzameld in 2019, zijn er bijna 100 duizend tieners onderzocht.

Daaruit blijkt dat Nederlandse tieners zeggen dat ze in de maand van de enquête gemiddeld zes keer alcohol hebben gedronken, waarmee ze op de 13e plaats op de ranglijst komen. Maar wat betreft de hoeveelheid alcohol die ze drinken, schieten ze naar de derde plaats, achter Deense en Noorse tieners.

Slechts 5,3 procent van de Nederlandse tieners zeggen dat ze elke dag roken, waardoor ze op de 30e plaats komen op de ranglijst, die wordt aangevoerd door Bulgarije.

Een op de vijf heeft wel eens cannabis gerookt, wat ruim boven het Europese gemiddelde van 16 procent ligt, en 13 procent heeft het in de maand voorafgaand aan de enquête gerookt, waardoor Nederland op gelijke voet staat met Frankrijk en net achter Italië aan de top van de marihuana gebruikerslijst.

Hoewel iets meer Nederlandse tieners ecstasy hebben geprobeerd (3,5 procent, vergeleken met het Europese gemiddelde van 2,3 procent), is de kans kleiner dan anderen dat ze andere drugs hebben gebruikt, zoals amfetamine, cocaïne en LSD, zo blijkt uit het onderzoek.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

95 Euro boete voor niet dragen van een mondkapje

Nieuwe coronabesmettingen zien weer een stijging