in

Nederlandse horeca is teleurgesteld in het kabinet

Premier Mark Rutte zei donderdagavond plannen te hebben aangekondigd om cafés en restaurants aan te pakken, waardoor lokale burgemeesters het recht krijgen om een avondklok op te leggen en bars voor 14 dagen te sluiten als blijkt dat ze in het centrum van een cluster zijn.

Bovendien moeten alle gasten zitten, of ze nu binnen of buiten zijn, en bij aankomst vragen over hun gezondheid beantwoorden. Verschillende cafés en bars, voornamelijk in Rotterdam en Amsterdam, zijn al gesloten nadat bij meerdere klanten het coronavirus was vastgesteld.

“De beslissing is zeer teleurstellend.” aldus de KHN, maar als de maatregelen nodig zijn gezien de gezondheid van het publiek, dan verwacht de KHN dat lokale ambtenaren ‘samen met de industrie’ op zoek gaan naar oplossingen.

De horeca werd het hardst getroffen door de eerdere lockdown en volgens KHN directeur Dirk Beljaarts is zo’n 45 procent van de bedrijven technisch failliet.

“Praten over boetes en sluitingen is contraproductief,” zegt de KHN, “In plaats daarvan zouden we steun van het publiek voor de maatregelen moeten winnen. En de overheid speelt hierin een belangrijke rol als het om informatie gaat.”

De focus ligt nu ‘heel erg op de horeca, ook al kent die niet het hoogste aantal besmettingen’, vertelt Beljaarts aan nieuwswebsite Nu.nl. “De oproep van de overheid om verantwoord te handelen is gericht op iedereen, niet op een bepaalde sector.”

De Amsterdamse café eigenaar Won Yip, wiens kroegen werden gesloten door stadsambtenaren, vertelde omroep NOS dat de regels inconsequent zijn, “Reizigers uit risicovolle landen worden niet gedwongen om een test te ondergaan, maar ze kunnen in onze cafés terechtkomen en dan moeten we sluiten?” aldus Yip, “Mijn personeel draagt een masker en alles is door professionals schoongemaakt. Als je er alles aan doet om je te organiseren, wat kunnen ze dan nog meer van je verwachten?”

De nieuwe harde aanpak van het kabinet geldt ook voor musea, bioscopen en pretparken. Een woordvoerster van attractiepark de Efteling vertelde het Parool dat ze niks weet van mensen die besmet zijn geraakt met het virus na een bezoek aan de Efteling, “Ik hoop echt dat het ons niet overkomt,” zegt Linda Roovers, “De 67 dagen dat we moesten sluiten, hebben ons miljoenen gekost. We hebben 3.500 mensen in dienst en je kunt de sommen doen als we allemaal twee weken thuis moesten blijven.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Mark Rutte : Het coronavirus is geen grap

Moskeeën in Duitsland krijgen dreigbrieven