in

Nederlandse bevolking heeft geen vertrouwen meer in koning Willem-Alexander

Het vertrouwen in koning Willem-Alexander is dit jaar sterk gedaald. Slechts 47 procent van de bevolking zegt, enig of aanzienlijk vertrouwen in hem te hebben, blijkt uit een nieuw onderzoek van Ipsos voor Nieuwsuur.

In april zei nog meer dan driekwart (76%) van de bevolking vertrouwen te hebben in de koning.

Degenen die hebben deelgenomen aan de peiling zijn ook minder blij met de manier waarop de koning zijn werk doet. In april was 67 procent van de ondervraagden nog tevreden, maar dat is nu gedaald naar 51 procent, blijkt uit de enquête.

2020 was een jaar van koninklijke blunders. De koning en koningin Maxima kwamen onder vuur te liggen omdat ze tijdens hun vakantie in augustus in Griekenland, samen met een Griekse restauranteigenaar poseerden, en de regels voor sociale afstand overtraden.

De koning kreeg ook kritiek nadat er foto’s in roddelbladen waren geplaatst waarop hij te zien was in een speedboot van 2 miljoen euro die hij tijdens dezelfde vakantie had gekocht.

In oktober werd hij letterlijk gedwongen om een ommekeer te maken nadat hij, Maxima en dochters met het regeringsvliegtuig naar Griekenland waren vertrokken voor een nieuwe vakantie, in dezelfde week dat heel het land, dringend werd geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te blijven.

De beslissing om voor de tweede keer naar Griekenland te gaan, werd door 75 procent van de ondervraagden omschreven als ‘niet verstandig’ en 70 procent zei dat ze vonden dat het incident het imago van de koninklijke familie had beschadigd.

Premier Mark Rutte nam eerder de volledige verantwoordelijkheid voor de reis op zich en zei dat hij een beoordelingsfout had gemaakt.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Aantal nieuwe coronagevallen dalen tot onder de 7500

Jaarlijkse sterftecijfer in Nederland hoger dan verwacht