“De deal die is afgesproken is de beste die onder de omstandigheden mogelijk was”, zei Blok. Hij zei met name ingenomen te zijn met de afspraken over het waarborgen van een gelijk speelveld, de regels voor staatssteun aan bedrijven en voor het milieu, de rechten van werknemers en belastingen.
“Desalniettemin, zullen Nederlandse en andere EU-vissers aanzienlijk minder vis kunnen vangen in de Britse wateren. En hoewel dit een teleurstelling is voor de visserijsector, was het een noodzakelijke afweging om tot een akkoord te komen”, aldus Blok.
Hij zei ook dat hij spijt had van de beslissing van Groot-Brittannië om zich terug te trekken uit het Erasmus-uitwisselingsprogramma voor studenten.
Eerder noemde premier Mark Rutte, het nieuws dat er een deal was bereikt ‘uitstekend nieuws’.
Ook Nederlandse werkgevers gaven aan blij te zijn dat er op tijd een deal was bereikt, maar dat ze niet te hard van stapel wilden lopen.
Met name VNO-NCW en MKB-Nederland juichen de onderdelen van de overeenkomst toe die een gelijk speelveld tussen Britse bedrijven en bedrijven in de EU garanderen.
“Maar desondanks zijn de gevolgen van Brexit vanaf januari direct voelbaar voor de industrie. We zullen de komende dagen de exacte inhoud en omvang van de deal moeten bestuderen om de effecten voor Nederlandse bedrijven in kaart te brengen,’ aldus de organisaties.
©NieuwsOn