in , ,

‘Nederlandse banken en bedrijven betrokken bij Russisch witwasschandaal’

Een Britse zakenman heeft aangifte gedaan tegen Nederlandse banken en bedrijven voor het witwassen van crimineel geld uit Rusland. Dat melden Zembla en NRC.

Zakenman Bill Browder zegt dat de banken en bedrijven betrokken zijn bij het witwassen van meer dan 8 miljoen euro dat afkomstig is uit de zogenoemde Magnitski-zaak.

Wat is de Magnitski-zaak?

Sergei Magnitski was een Russische advocaat die werkte voor Bill Browder. Hij stierf in 2009 in een Russische cel nadat hij in dat land een grote belastingfraude aan het licht had gebracht waar politiemensen en belastingambtenaren bij betrokken waren.

Browder, een fel tegenstander van president Poetin, leidt sinds de dood van de advocaat een zoektocht naar de verdwenen miljoenen. Vorige maand werd bekend dat Browder door Russische aanklagers wordt beschuldigd van betrokkenheid bij de dood van Magnitski.

De fraude gebeurde via het filiaal van de Danske Bank in Estland, de bank die vermoedelijk 200 miljard euro heeft witgewassen. Witwasbedrijven uit belastingparadijzen als Belize en de Britse Maagdeneilanden hadden daar rekeningen.

Groente, fruit en bloemen
Deze brievenbusbedrijven maakten geld over naar onder meer Nederlandse bedrijven. Het geld belandde bij exporteurs van groenten, fruit en bloemen, blijkt uit rekeningoverzichten die NRC en Zembla hebben ingezien.

De bedrijven leverden producten aan Russische afnemers. Daarvoor kregen ze op Nederlandse bankrekeningen geld van derde partijen, via het Estse filiaal van Danske Bank. De drie grootste Nederlandse banken ING, ABN Amro en Rabobank zouden zijn gebruikt voor de transacties. Er zijn geen aanwijzingen dat de Nederlandse bedrijven wisten van de fraude.

‘Te weinig controle op geldstromen’
Zakenman Bill Browder verwijt de banken en bedrijven in Nederland dat ze hun geldstromen onvoldoende hebben gecontroleerd. De aangifte uit 2017 kwam niet eerder in de openbaarheid. Het Openbaar Ministerie zegt tegen NRC en Zembla dat de aangifte wordt bestudeerd.

Eerder dit jaar schikte ING voor 775 miljoen euro met het OM, omdat de bank onvoldoende optrad tegen witwaspraktijken onder zijn eigen cliënten.

Bron : NOS

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Frankrijk stelt verhoging brandstofbelasting uit

Kletsnatte pakjesavondspits: al vroeg druk op de weg