in

Nederlands bedrijf verkoopt gezichtsherkenning techniek aan China

Het Wageningse, Noldus Information Technology, een van de drie Europese bedrijven die door Amnesty zijn uitgekozen, ontwikkelt software, hardware en geïntegreerde systemen voor het meten en analyseren van menselijk en dierlijk gedrag.

Amnesty wijst erop dat een onderzoek van de Nederlandse belastingdienst dat in juni 2020 werd afgerond, concludeerde dat Noldus Information Technology geen goederen heeft ontwikkeld of geëxporteerd die momenteel worden gereguleerd onder het EU- en Nederlandse exportregelgevingskader.

“Desalniettemin benadrukt de export van dergelijke technologie, de behoefte aan bescherming van de mensenrechten in transacties.” zei Amnesty.

Noldus heeft bijvoorbeeld zijn FaceReader, een geautomatiseerd systeem dat gezichtsuitdrukkingen analyseert zoals woede, geluk, verdriet, verrassing en walging, verkocht aan het Chinese Ministerie van Openbare Veiligheid.

Het Amnesty-rapport beschrijft nog drie andere deals in China, met de Shihezi University in Xinjiang voor onderzoek naar onderwijspsychologie, met de Chinese gevangenisdienst om ‘de manier waarop toekomstige gevangenismanagers worden opgeleid’ te verbeteren en met het ministerie van Openbare Veiligheid voor ‘het opleiden van onderzoekers’. Noldus heeft een verkoopkantoor in Peking.

Noldus stelt dat hun producten niet als bewakingstechnologie moeten worden geclassificeerd, aangezien ze worden verkocht met het doel “van observatie en analyse van menselijk gedrag, in wetenschappelijk onderzoek of professionele training, in studies die onderworpen zijn aan ethische goedkeuring en instemming van iedereen.” stelt het Amnesty-rapport.

De organisatie zegt echter dat onderzoek met betrekking tot emotie- en gedragsanalyse van bijzonder belang is voor de Chinese autoriteiten, en op het moment van de transacties had het bedrijf due diligence moeten uitvoeren om het eindgebruik en de eindgebruikers en de feitelijke, en potentiële risico’s voor de mensenrechten.

Desalniettemin maakt het huidige zwakke regelgevingskader het mogelijk dat de surveillance-industrie “vanuit de schaduw kan opereren”, waarschuwt Amnesty, “Het is tijd dat de surveillance-industrie wordt gereguleerd.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

ING verwikkeld in Russisch witwasnetwerk

Zorg- en Onderwijspersoneel overbelasten GGD telefoon