in

Nederlanders sterven vroegtijdig vanwege vieze lucht

Nederlanders sterven, gemiddeld negen maanden eerder vanwege het vieze lucht boven ons land. 36 gemeenten en negen provincies willen tot 2030, ’50 procent gezonheidswinst’ ten opzichte van 2016, en hebben afspraken gemaakt met Milieuminister Stientje van Veldhoven.

Vanaf 2021 zal een roetfiltertest onderdeel worden van de APK voor bepaalde dieselauto’s. Ook gemeenten en provincies gaan eigen regels opzetten, zo wilt Gelderland dat pakketjes schoner en groener worden bezorgd.

Subsidie op pelletkachels wordt stopgezet en mobiele bouwmachines die op diesel draaien moeten schoner.

Van Veldhoven gelooft dat ‘Het Schone Lucht Akkoord’ er voor zal zorgen dat mensen langer en gezonder leven, “Onze lucht kan en moet veel schoner. Als een op de vijf kinderen met astma dat heeft gekregen door luchtverontreiniging, hebben we nog heel wat te winnen.” aldus Van Veldhoven.

‘Het Schone Lucht Akkoord’ wordt ook gesteund door het Longfonds, die alle gemeenten en provincies oproept zich bij het akkoord aan te sluiten,” Het is onacceptabel dat zoveel mensen ziek worden door de lucht die ze inademen.”

Het kabinet verwacht met het ‘Schone Lucht Akkoord’ jaarlijks 4000 tot 5000 vroegtijdige sterfgevallen door ongezonde lucht te voorkomen.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Australian Islamic Centre helpt brandweer met maaltijden

Gaat Britse luchtvaartmaatschappij Flybe failliet?