in ,

Nederlanders ontwikkelen ‘levende’ doodskist van paddenstoelenmycelium

De, zogenaamde ‘Living Cocoon’ is ontwikkeld door Bob Hendrikx, samen met onderzoekers van de TU Delft en het natuurhistorisch museum Naturalis. De ‘levende’ doodskist is inmiddels opgenomen in de doodskisten collecties van twee Nederlandse uitvaartbedrijven.

“De Living Cocoon, stelt mensen in staat weer één te worden met de natuur en de bodem te verrijken in plaats van te vervuilen”, zo zegt Hendrikx, “Na maanden van ontwikkeling was het echt een indrukwekkend moment om eindelijk op deze buitengewone manier iemands overlijden te kunnen markeren.”

De snelheid waarmee een lichaam composteert, hangt af van verschillende omstandigheden, maar het kan meer dan tien jaar duren. De gelakte en metalen delen van een kist, evenals synthetische kleding, kunnen zelfs nog langer blijven bestaan.

Hendrikx verwacht dat de myceliumkist dit hele proces in twee tot drie jaar kan afronden, omdat hij actief bijdraagt aan het composteringsproces. Niet alleen worden de afvalproducten van het menselijk lichaam omgezet in voedingsstoffen, maar ook de kwaliteit van de omliggende grond wordt verbeterd, waardoor deze nieuw leven krijgt en een kans krijgt om te gedijen.

Het productieproces duurt enkele weken en het mycelium wordt gekweekt in de vorm van een kist en vervolgens op natuurlijke wijze gedroogd, waardoor de groei wordt onderbroken. Als het enige tijd aan grondwater is blootgesteld, begint het mycelium weer te leven en begint het composteringsproces.

De doodskisten zelf zijn licht van gewicht maar kunnen tot 200 kilo dragen. De eerste 10 zijn inmiddels ‘gegroeid’ en het bedrijf hoopt in de nabije toekomst uit te breiden naar het buitenland.

TU Delft doodskist

©NieuwsOn
Foto’s : TU Delft (tudelft.n)

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Turkse zakenwereld wil sekseneutraal omgeving : Geen ‘zakenman’ of ‘zakenvrouw’ meer, maar ‘zakenmens’

KvK waarschuwt worstelende ondernemers niet dieper in schulden te graven