in ,

Nederlanders krijgen niet voldoende licht

We leven in het donker in Nederland en dit is niet goed voor onze gezondheid. Zeker met de wintertijd die weer ingaat. Dagen worden korter en nachten worden langer. We zitten te veel binnen en het licht binnen is niet sterk genoeg.

Onze humeur en slaap worden beïnvloed door een gebrek aan licht en dit kan weer allerlei gezondheidsklachten veroorzaken. Deskundigen zijn van mening dat er veel meer aandacht moet komen voor het effect van licht op onze gezondheid.

Marijke Gordijn is chronobiologe bij het Universitair Medisch Centrum Groningen en verdiept zich in de afstelling en werking van de menselijke biologische klok. Zij zegt tegen RTL Nieuws dat licht een essentieel onderdeel is hiervan.

Gordijn heeft als conclusie dat je ‘s avonds beter slaapt als je overdag meer daglicht tot je neemt, “Zoals mensen vaak lekker slapen na een dagje in de buitenlucht.” aldus Gordijn.

“Het gaat niet zozeer om langer slapen, maar om de kwaliteit van de slaap”, zegt Gordijn. “Hoe snel je in slaap valt, hoe vaak je tijdens de nacht wakker wordt en hoe diep je slaapt; de kwaliteit van je slaap heeft een enorm effect op je lichaam.”

Ook legt ze uit dat slecht slapen je hormoonhuishouding kan veranderen, waardoor je meer risico loopt op overgewicht.

Maar overgewicht is niet de enige gezondheidsrisico, “En er zijn directe verbindingen tussen je ogen en het hersengebied dat je stemming regelt. Onvoldoende licht beïnvloedt je stemming negatief en kan zelfs tot depressies leiden.”

Gordijn adviseert iedereen om elke dag tussen 8 en 9, een half uurtje buiten te wandelen en ook tijdens je luch, even naar buiten te lopen voor daglicht.

En sorry, alle Netflix en Chill-ers maar een belangrijk tip van Gordijn is,
“Blijf niet elke avond binnen om onder een deken tv te kijken. Doe ook activiteiten buitenshuis en trotseer de kou.”

Meest belangrijke is natuurlijk, zorg dat je voldoende slaap krijgt. Ga op tijd naar bed.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Woningbrand in Eindhoven

Rente op spaarrekening gaat verder omlaag