in

Nederlanders hebben geen vertrouwen meer in VS en VK

Bijna driekwart van de 23 duizend deelnemers aan het onderzoek vindt dat Nederland nauwer moet samenwerken met Duitsland en Frankrijk, omdat ze vinden dat Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hun eigen weg gaan.

Uit het onderzoek blijkt dat traditionele zekerheden, over het Nederlandse buitenlandbeleid en de transatlantische relatie, steeds meer onder druk komt te staan, “Nederland was een standvastige voorstander van sterke transatlantische banden, maar de Nederlandse publieke opinie lijkt nu duidelijk in de richting van, meer Europa, te gaan.” meldt het rapport.

“Grote meerderheden zijn voor versterking van de samenwerking met Duitsland en Frankrijk. Zelfs onder aanhangers van eurosceptische partijen als PVV, SGP en in mindere mate, Forum voor Democratie, zijn meer mensen eerder voor dan tegen versterking van de samenwerking binnen Europa.”

Bovendien maken mensen zich meer zorgen over de toenemende geopolitieke rivaliteit en zien ze assertiviteit in de Verenigde Staten als onderdeel van het probleem. Een grote meerderheid van de Nederlandse bevolking blijft liever neutraal in het geval van een ‘nieuwe Koude Oorlog’ tussen de Verenigde Staten en China.

Bijna drie op de tien ondervraagden gingen zo ver dat ze zeiden dat de Verenigde Staten zien als een bedreiging voor Nederland. Ongeveer 35 procent is bang voor China en 36 procent voor Rusland. Vooral jongeren zullen minder snel naar de Verenigde Staten kijken voor steun.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

8 procent stijging in huizenprijzen : Hypotheekgarantie verlengd

Vertrouwen in de economie daalt : Consumentenuitgaven daalt met 6,2%