in

Nederlander geliquideerd in Colombia

Voor de tweede keer binnen een maand tijd is een Nederlander door geweld om het leven gekomen in Colombia. De 49-jarige Derk Lodewijk stierf gistermiddag in de Colombiaanse drugsstad Medellín, toen hij op straat door twee motorrijders onder vuur werd genomen.

Derk Lodewijk werd twee keer door kogels geraakt en overleed kort daarna aan zijn verwondingen. Lokale autoriteiten spreken van een koelbloedige liquidatie. Wat de Nederlander in Medellín deed is niet bekend. Zijn dood is bevestigd door een regeringssecretaris van het district Copacabana.

Medellín geldt al sinds de jaren tachtig als een bakermat van mondiale cocaïnehandel. Drugsbaron Pablo Escobar richtte er het beruchte Medellín-kartel op. Na de dood van Escobar versplinterde de drugshandel in de stad in kleinere cellen, maar de stad bleef gewelddadig. Liquidaties worden meestal uitgevoerd door huurmoordenaars, die zich op snelle motoren verplaatsen. Deze ‘cicario’s’ slaan pijlsnel toe om hun slachtoffers geen kans te geven.

Meedogenloos
Volgens de Colombiaanse politie bezoeken Nederlandse drugshandelaren Medellín regelmatig. De cocaïne is er spotgoedkoop, maar de onderhandelingen met lokale handelaren zijn levensgevaarlijk. Omdat gekochte drugs meestal deels contant moeten worden afgerekend komen zogeheten ‘ripdeals’ vaak voor. Ook moeten Nederlanders achterblijven in Colombia als ‘garantie’ dat een geleverde partij coke wordt betaald. Als er iets misgaat met het transport naar Europa, dan wordt de achterblijver als vergelding meedogenloos vermoord.

Al acht moorden dit jaar
Volgens de krant El Colombiano is Derk Lodewijk al de achtste geweldsdode in het gebied dit jaar. In vijf van de acht gevallen werden lijken aangetroffen in een nabijgelegen rivier. Vorige maand werd in Cali de Nederlander Edward Roberts (53) doodgestoken. Hij kwam om het leven na een ruzie in het uitgaansleven.

Roberts was in december 2018 in Cali gearriveerd. In 2016 stierf eveneens een Nederlander in Cali na op straat te zijn neergeschoten. Een 25-jarige landgenoot raakte gewond. In 2015 werd in Colombia de Nederlandse vrouw Durdana Putker vermoord. Ze stierf bij de Rosario Eilanden, waar ze met haar man haar zeilboot had aangelegd. Haar echtgenoot is momenteel verdachte van de moord en staat dit voorjaar in Nederland terecht.

Bron : De Telegraaf

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Zeven auto’s gaan in vlammen op in Nijmegen

’Niet helpen Orlando wel misdrijf’