in ,

Nederland weigert komst haatprediker Steven Anderson

De Nederlandse autoriteiten weigeren de komst van de omstreden haatprediker Steven Anderson.

De Amerikaanse pastor wordt de toegang tot ons land geweigerd, mocht hij nog naar Nederland reizen – zoals hijzelf eerder aankondigde in een video. Verantwoordelijk bewindsman Mark Harbers heeft maatregelen genomen om de inreis van Steven Anderson te voorkomen, meldt hij aan de Tweede Kamer. Anderson wilde op 23 mei een bezoek brengen aan Amsterdam.

Anderson staat bekend om zijn extreme opvattingen over homo’s en Joden. Zo vindt hij onder meer dat homo’s geëxecuteerd moeten worden en ontkent hij de Holocaust. Amsterdamse politieke partijen, lhbt-belangenclub COC Nederland en het CIDI, dat antisemitisme monitort, verzochten het kabinet afgelopen week al om Anderson te weren. Andere landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, hielden hem eerder ook al tegen.

Opluchting
Onder meer regeringspartijen D66 en VVD reageren opgelucht op de stap van Harbers. „Vandaag heeft liefde gewonnen van haat. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar de grens ligt voor D66 bij het aanzetten tot haat. Nederland kon niet anders dan hem weigeren”, meent D66-Kamerlid Vera Bergkamp.

„Goed en volkomen terecht dat Harbers deze man niet toelaat in ons land”, stellen Dilan Yesilgöz en Malik Azmani. „Wat de VVD betreft is in ons land geen ruimte voor haatzaaierij!”

Halsema
De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema laat eveneens weten tevreden te zijn. „Het is een goed en stevig besluit van de staatssecretaris. Deze prediker kwetst groepen en zaait verdeeldheid. Ik weet dat veel Amsterdammers opgelucht zijn nu zijn komst wordt tegengehouden.” De Joodse belangenvereniging CIDI, die ook tegen Andersons komst had geprotesteerd, spreekt van „goed nieuws.”

Na de aanslag in 2016 op een homoclub in de Amerikaanse staat Florida, die aan 49 mensen het leven kostte, maakte Anderson de slachtoffers uit voor „pedofielen” en vond hij het jammer dat er niet meer doden waren gevallen. De christelijke prediker richtte in de Verenigde Staten zijn eigen fundamentalistische kerk op: de Faithful Word Baptist Church in Arizona.

Bron : De Telegraaf

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Vlogger Snapking krijgt jeugddetentie voor verspreiden naaktfoto’s minderjarige ex

BKR schrapt kosten inzage in dossiers na kritiek