in

Nederland verliest controle over corona : 5831 nieuwe besmettingen

De stijging brengt het dagtotaal ruim boven de 5000. Het is vooralsnog onduidelijk of de sterke stijging te wijten is aan een computerprobleem, aangezien de systemen van het RIVM eerder in de week een tijd ‘offline’ zijn geweest en er vaak een vertraging zit tussen de meldingen.

Vooral het aantal gerapporteerde positieve tests in Rotterdam is sterk gestegen, 422 vergeleken met 326 op woensdag. In Amsterdam zijn de nieuwe besmettingen licht gedaald tot 440.

De NRC zei donderdag dat Nederland momenteel meer besmettingen per 100 duizend inwoners heeft dan landen als de Verenigde Staten en Brazilië. De afgelopen week zijn 161 mensen per 100 duizend positief getest op het virus, en dat is meer dan in Spanje, met 158.

Het Nederlandse standpunt is niet te wijten aan hogere testpercentages, stelt de NRC, “want uit cijfers van het Europees centrum voor infectieziekten blijkt dat Nederland gemiddeld is als het om testen gaat, met 1.150 per 100 duizend mensen.”

Met 9 procent van de tests die positief blijken te zijn, ligt dit ook ruim boven de richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van 5 procent, waaruit blijkt dat de epidemie niet onder controle is. “Het percentage positieve tests is alleen hoger in Tsjechië, Hongarije, Frankrijk en Spanje”, aldus de krant.

Het aantal ziekenhuisopnames in Nederland, hoewel stijgend, is echter nog steeds de helft van dat per hoofd van de bevolking, net als in Frankrijk, “en het sterftecijfer ligt ook ver onder dat in Frankrijk en Spanje”, aldus de krant.

Ziekenhuis opnames

Ziekenhuisopnames stegen met 49, waardoor het totaal op 1070 patiënten komt, van wie 228 op de intensive care ligt. Nederland heeft ook aan Duitse ziekenhuizen gevraagd om stand-by te staan om patiënten op te vangen als dat nodig mocht zijn.

Ernst Kuipers, hoofd van het landelijk patiëntencoördinatiecentrum, vertelde verslaggevers dat hij verwacht dat begin volgende week 1.250 mensen met het coronavirus in het ziekenhuis zullen worden opgenomen. “We moeten onszelf niet toestaan dit cijfer te laten stijgen”, zei Kuiders, voordat hij de nieuwe testcijfers van donderdag als verontrustend beschreef.

Het dodental blijft ook stijgen, maar fluctueert sterk, op woensdag zat het aantal doden op 36, en op donderdag werden er 13 coronadoden gemeld. In de afgelopen zeven dagen stond het dodental op gemiddeld 16, een stijging ten opzichte van de week ervoor.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

10.000 Euro voor iedere 18-jarige in Nederland

Rutte : Nederlandse coronacijfers ‘heel slecht’