in

Nederland stopt voorlopig met AstraZeneca vaccin

Nederland stopt voor een periode van twee weken met het gebruik van het AstraZeneca-vaccin in afwachting van nader onderzoek naar meldingen over trombose uit meerdere landen. Denemarken, Noorwegen, Ierland en IJsland hebben al een soortgelijk besluit genomen.

De onderbreking duurt tot zondag 28 maart, meldt het ministerie van Volksgezondheid zondagavond. Het besluit volgt op aanbevelingen van de Nederlandse geneesmiddelenraad CBG “na de publicatie van nieuwe informatie over mogelijke bijwerkingen uit Denemarken en Noorwegen”, aldus het ministerie van Volksgezondheid.

De mogelijke problemen zijn een zeldzame vorm van trombose en trombocytopenie, of abnormaal lage concentraties van bloedplaatjes in het bloed, waarbij meerdere volwassenen onder de 50 last van hebben. In Nederland zijn er geen meldingen gemaakt van deze bijwerkingen en volgens het CBG is er geen verband gelegd tussen de problemen en het vaccin.

Door het besluit om het gebruik van het vaccin stop te zetten, zijn 43 duizend vaccinatieafspraken met regionale gezondheidsraden geannuleerd en een onbekend aantal via huisartsen. In Nederland gebruiken gezondheidsinstanties het vaccin voor gezondheidswerkers, terwijl huisartsen het gebruiken bij mensen van 60 tot 64 jaar, mensen met het syndroom van Down en mensen met morbide obesitas.

Het coronavirus-dashboard van de overheid suggereert dat de komende veertien dagen 290 duizend vaccinaties met het AstraZeneca-vaccin waren gepland.

Minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, zei dat er ‘absoluut geen twijfel’ kan bestaan over de gebruikte vaccins. Het is “cruciaal om te weten of dit klachten zijn die kwamen na vaccinatie of vanwege vaccinatie”, zei hij. “Het is van groot belang dat deze rapporten goed worden onderzocht.” Eerder op zondag gaf AstraZeneca een verklaring af waarin staat dat er geen bewijs is dat mensen die zijn gevaccineerd een hoger risico op bloedstolsels hebben.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Brandstichting op Islamitische privéschool in Zweden

Wilders : Kiezers hebben de touwtjes in handen, niet Rutte