in

Nederland ontdekt medicijn tegen het coronavirus

Er is ooit gezegd, “Never underestimate the Dutch!” Het was toen natuurlijk oorlog en er werd gesproken over de Nederlandse schepen, maar het lijkt erop dat we ook in de wetenschap niet mogen worden onderschat, want een groep van tien wetenschappers van het Erasmus MC en de Universiteit Utrecht hebben net bekend gemaakt dat ze een middel hebben ontdekt tegen het coronavirus, die wetenschappelijk bekend staat als Covid-19.

Erasmus Magazine noemt de ontdekking een wereldprimeur, “Het antilichaam voorkomt dat het virus nog kan infecteren en kan bovendien goed helpen bij de opsporing van het virus.” aldus hoogleraar celbiologie Frank Grosveld, een van de ontdekkers namens het Erasmus MC.

De wetenschappelijke publicatie van de groep wetenschappers, waar wordt gesproken over een antilichaam tegen SARS2, het coronavirus dat de huidige pandemie met COVID-19 veroorzaakt, ligt al ter beoordeling klaar bij het toonaangevende tijdschrift, Nature.

Het kan nog wel even duren voordat we een daadwerkelijke middel tegen het coronavirus hebben, want het ontdekte antilichaam moet nog worden getest op mensen en dit kan nog maanden duren, “Dit is bij ons weten het allereerste antilichaam waarvan we weten dat het de infectie blokkeert en er is een goede kans dat dit ook een medicijn wordt dat op de markt komt.” aldus een erg enthousiaste Grosveld.

De hoogleraar laat Erasmus Magazine weten dat ze deze antilichaam al hadden liggen van een eerdere onderzoek, nog voordat het coronavirus uitbrak, “We hadden nog ongeteste antilichamen in de ijskast staan die in de eerdere onderzoek niet met alle drie de mutaties reageerden, maar wel met SARS1. Toen de huidige crisis – SARS2 – uitbrak hebben we meteen getest of de antilichamen die met SARS1 reageerden ook reageren op SARS2 en vonden we het nu gepubliceerde antilichaam.”

Grosveld laat weten dat zo een ontdekking vooral kan helpen bij het maken van een medicijn, maar een echte oplossing is een vaccin, “Daar werken anderen aan. Een vaccin ontwikkelen duurt echter al gauw twee jaar. Het medicijn van ons is er, als het allemaal werkt, eerder.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Coronavirus : Aantal besmettingen in Nederland staat op 804

Coronavirus : Scholen gaan dicht en houd anderhalf meter afstand van elkaar