in

Nederland ‘like’ en ‘comment’ massaal op ‘junk news’ op Facebook

Bijna 5,3 miljoen Nederlanders hebben op een of ander moment ‘junk’ nieuws op Facebook gedeeld, leuk gevonden of erop gereageerd, zo blijkt uit een rapport van Leidse universitaire onderzoekers.

In totaal heeft het team tussen januari 2013 en december 2017 meer dan 117 duizend Facebook-berichten geanalyseerd.

Junk-nieuws wordt meestal geproduceerd door obscure media, zoals Trendnieuws en Viraal Vandaag en kan als zodanig worden geïdentificeerd door de sensationele clickbait-titels. Beheerders van Facebookpagina’s gebruiken de artikelen in de hoop gebruikers te verleiden naar websites te gaan die de advertenties bevatten, waar ze hun geld mee verdienen.

De onderzoekers vergeleken 63 junk-nieuwspagina’s op Facebook met 20 meer traditionele pagina’s, zoals NU.nl, toonaangevende omroepen, tijdschriften, kranten en schokkende blogs.

Het aantal pulpnieuwsartikelen, dat in 2013 en 2014 praktisch nihil was, sprong in 2017 op toen er 6 duizend pulpnieuwsitems per maand aan pagina’s werden toegevoegd. Het aantal nieuwsitems dat werd vrijgegeven op traditionele verkooppunten bleef ongeveer hetzelfde met ongeveer 970 items per maand.

Zo ontdekten onderzoekers dat ongewenste nieuwsitems gemiddeld 429 likes krijgen, vergeleken met 363 voor traditioneel media-nieuws. “Ongewenste nieuwspagina’s zijn in de loop van de tijd steeds succesvoller in het aantrekken van gebruikersbetrokkenheid.” aldus het rapport, “Vanaf begin 2016 heeft junk-nieuws consequent meer gebruikersinteracties per post aangetrokken dan regulier nieuws.”

Nep nieuws

Het rapport laat ook zien dat Nederlandse junk-nieuws Facebook-pagina’s vaak neppe verhalen promoten. De onderzoekers ontdekten bijvoorbeeld dat een volledig vals verhaal over dierenmishandeling door asielzoekers op 13 verschillende websites was gepubliceerd en 55.292 keer werd gedeeld over een periode van twee maanden.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Giovanni van Bronckhorst treedt af als hoofdcoach van Feyenoord

Wat doet Nederland met van spionage verdacht Huawei?