in , ,

Nederland klaagt Fiat-Chrysler aan wegens schadeclaims over dieselemissies

Nederland heeft een klacht ingediend tegen Fiat-Chrysler (FCA) bij het Openbaar Ministerie vanwege het geknoei met de emissierapporten van diesel-aangedreven Jeeps, zo zegt junior minister van Infrastructuur, Stientje van Veldhoven.

Het ministerie van Infrastructuur doet ook onderzoek naar mogelijke fraude met de Suzuki Vitara, die een FCA-motor heeft.

Daarnaast onderzoekt de RDW mogelijke problemen met nog eens 14 voertuigen, naar aanleiding van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie afgelopen december.

De rechtbank verwierp claims van de fabrikanten dat de softwaresystemen waren ontworpen om de motoren te beschermen en oordeelde dat het gebruik ervan om emissiegrensers uit te schakelen illegaal is. Dankzij de software stoten de voertuigen tijdens laboratoriumtests minder vervuilende stoffen uit dan tijdens normale rijomstandigheden.

Deze uitspraak heeft de vergunningverlenende instanties in de EU ertoe aangezet om de vervuilingsniveaus van auto’s die al zijn goedgekeurd voor gebruik “opnieuw te beoordelen, volgens het Nederlandse onderzoek”, aldus Van Veldhoven.

Volkswagen was de eerste autofabrikant die verwikkeld raakte in het emissieschandaal nadat in 2015 aan het licht kwam dat het bedrijf de uitstoot manipuleerde om zijn auto’s schoner te laten lijken dan ze in werkelijkheid waren.

In het najaar van 2015 gaf Volkswagen toe dat het wereldwijd 11 miljoen auto’s had verkocht met geheime ‘defeat device’-software die ervoor zorgde dat het emissietests in een laboratorium zou doorstaan, terwijl de auto’s meer vervuiling op de weg uitstoten.

De autofabrikant heeft sindsdien miljarden aan schadevergoedingen en boetes betaald als gevolg van gerechtelijke procedures in de Verenigde Staten, Australië, Canada en Zuid-Korea, en stemde afgelopen februari ermee in om 830 miljoen euro uit te betalen aan 400 duizend chauffeurs, na een zaak die was aangespannen door Duitse consumentengroepen.

Ook tegen zowel Volkswagen als Daimler lopen er in Nederland juridische stappen door autobezitters.

Fiat Chrysler heeft in de Verenigde Staten al 800 miljoen dollar aan schadevergoeding betaald voor het gebruik van software om emissietests te vervalsen en wordt momenteel aangeklaagd in het Verenigd Koninkrijk.

FCA zegt dat de Britse claim “totaal ongegrond is” en benadrukt dat ze zich “krachtig er tegen verdedigen”.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Hugo de Jonge : Iedereen krijgt eerste vaccin tot begin Juli

Een op de vijf Nederlanders weet niet hoe ze moeten stemmen