in ,

Nederland introduceert nieuwe belasting

NLD-20040304-AMSTERDAM: Belastingdienst/Amsterdam aan de Kingsfordweg in Amsterdam.ANPFOTO COR MULDER

Het ministerie van Financiën heeft besloten een bronbelasting te heffen op multinationals die een een groter deel van hun kapitaalopbrengst dan gedacht, aan belastingparadijzen uitkeren, aldus minister van Belastingdienst Hans Vijlbrief op vrijdag.

De nieuwe bronbelasting zal in 2024 worden ingevoerd en komt na nieuw onderzoek van de Nederlandse Centrale Bank waaruit blijkt dat 37 miljard euro aan rente, royalty’s en dividenden in 2018 uit Nederland naar belastingparadijzen zijn gestroomd. Eerdere werd het bedrag geschat op 22 miljard euro.

“Deze extra belasting aan de bron is weer een stap in de strijd tegen belastingontduiking.” aldus Vijlbrief. “Geldstromen die via of van Nederland naar een ander land gaan waar ze binnenkort niet belast worden, komen wel.”

Nederland was van plan roerende voorheffing en rente in te voeren vanaf 2021. Als parlementsleden voor stemmen, wordt drie jaar daarna een belasting van 21,7 procent op dividenden ingevoerd.

De belastingen zouden de geldstromen naar de 24 landen op de zwarte lijst van de EU beïnvloeden, waaronder Panama en de Seychellen, evenals landen waar de belastingen op bedrijfswinsten lager zijn dan 9 procent.

Zo’n 10 duizend shell- of brievenbusbedrijven zijn gevestigd in Nederland en worden voornamelijk gebruikt om bedrijfswinsten en onduidelijk eigendom te verschuiven.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Apen ontsnappen met COVID-19-monsters nadat ze laboratoriumassistent hebben aangevallen

Turkije opent tweede noodziekenhuis