in

Nederland in top 3 voor meeste kankerpatiënten in Europa

Slokdarm kanjer, blaas- en longkanker komen in Nederland ook veel vaker voor dan in andere Europese landen, aldus het IKNL op vrijdag. De gegevens zijn afkomstig uit gecombineerde Nederlandse en Europese bronnen.

Vrouwen hebben in Nederland vaker kanker, dan gaat het met name om, borst- en longkanker, terwijl de incidentie van prostaatkanker bij mannen ook hoger is dan in andere Europese landen.

“De hoge incidentie van longkanker komt omdat meer vrouwen zijn begonnen met roken als gevolg van de ‘vroege emancipatiegolf’ van de jaren zeventig.” zegt kankerspecialist Otto Visser van IKNL.

“Dit zie je terug in andere landen waar de emancipatie van vrouwen relatief vroeg begon,” zei Visser, “In Denemarken zijn veel vrouwen in de jaren 70 en 80 begonnen met roken en dat land staat in de top drie.”

Het is onduidelijk waarom darmkanker en borstkanker in Nederland vaker voorkomt. Melanoom, een agressieve vorm van huidkanker, kan gedeeltelijk worden veroorzaakt door het feit dat Nederlanders een lichte huid hebben en daardoor vatbaarder zijn voor zonnebrand, wat de ziekte kan veroorzaken. De laatste cijfers tonen wel aan dat het aantal gevallen van huidkanker onder jongeren is gestabiliseerd.

“Preventieve maatregelen kunnen helpen. Een van de risicofactoren voor darmkanker is bijvoorbeeld overgewicht. Dat is iets dat we kunnen aanpakken.” aldus Visser.

Het aantal doden aan de gevolgen van de ziekte is ook hoger in Nederland dan in andere Europese landen, hoewel de verschillen kleiner zijn vanwege betere overlevingskansen. “Dat komt doordat detectie eerder plaatsvindt en behandelingen effectiever zijn in vergelijking met andere landen.” zegt Visser.

In 2019 kregen zijn bijna 118 duizend mensen in Nederland een diagnose van een vorm van kanker.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Schiphol schrapt banen na verlies van 246 miljoen euro

Geen mondkapjesplicht in Amsterdam en Rotterdam