in

Nederland had veel eerder kunnen beginnen met vaccinaties

Nederland had eerder kunnen beginnen met het vaccineren van mensen tegen het coronavirus, maar was niet lenig genoeg toen er in november besluiten werden genomen, zo zegt minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, voorafgaand aan een parlementair debat over vaccinatiestrategie.

Nederland ging ervan uit dat het Astra-Zeneca-vaccin, dat niet bij extreem lage temperaturen bewaard hoeft te worden, eerst zou worden goedgekeurd, en dat het vaccinatieprogramma via huisartsen had kunnen worden uitgevoerd.

Het Pfizer-Biontech vaccin kwam echter als eerste op de markt en dat is ongeschikt voor gebruik in kleinschalige vaccinatiecentra.

De Jonge vertelde de Kamerleden maandagavond in een briefing dat hij lokale gezondheidsraden had kunnen vragen om zich voor te bereiden op het Pfizer-Biontech vaccin zodra dat duidelijk was geworden.

“Ik kan nu concluderen dat we onvoldoende wendbaar zijn gebleken om de veranderingen die snel genoeg hebben plaatsgevonden op te vangen”, aldus de Jonge. “Ik had de gezondheidsraden eerder kunnen vragen om zich voor te bereiden, vanwege hun kennis en expertise met grootschalige vaccinatiecampagnes.”

De regering is zwaar bekritiseerd vanwege haar trage aanpak van het vaccinatieprogramma, terwijl veel andere EU-landen nog voor het einde van vorig jaar met het proces zijn begonnen. De Jonge omschreef de haast om te beginnen met vaccineren eerder als ‘symbolisch’.

De Jonge zei dat hij hoopte dat het vaccinatieprogramma in Nederland in het derde kwartaal van 2021 zou zijn afgerond, “hoewel veel afhangt van leveringen”, zei hij. “Dat bepaalt de snelheid waarmee je kunt vaccineren, zowel in Nederland als in de rest van Europa.”

De eerste Nederlander die wordt gevaccineerd is Sanna Elkadiri, een verpleeghuismedewerker uit Eindhoven, meldt het AD woensdag. Ze wordt ingeënt in Veghel, een van de drie locaties waar de vaccinaties op 6 januari starten.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Hugo de Jonge vervroegd coronavaccinatie’s naar 6 januari

Grootste pensioenfondsen hoeven niet te bezuinigen op uitbetalingen