in

Nederland gaat geen mondmaskers adviseren

Nederland volgt het advies op van zijn experts en gaat niet dezelfde weg inslaan als buurlanden, Duitsland en België, en het gebruik van gezichtsmaskers op straat aan te bevelen, vertelde minister van gezondheid Hugo de Jonge woensdagavond tijdens een persconferentie.

“We volgen het advies op van onze experts en zij hebben dit niet aanbevolen.” aldus De Jonge die vragen beantwoordde van journalisten, “In tijden van schaarste zou dit niet verstandig zijn. Er is een tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen in Nederland en onze experts zeggen dat ze het meest nodig zijn in de gezondheidszorg.”

Nu Duitsland en België zich allebei voorbereiden om enkele van hun regels voor sociale afstand te versoepelen, neemt de druk op Nederland toe om soortgelijke stappen te zetten.

De persconferentie van woensdag met premier Mark Rutte en minister De Jonge komt een week voor de belangrijke bijeenkomst om te beslissen of sommige van de coronamaatregelen in Nederland na de deadline van 28 april kunnen worden versoepeld.

Zowel Rutte als De Jonge wilden niet te veel hoop opwekken. Premier Rutte zei dat de deuren niet meteen zullen openen, “We moeten ons voorbereiden op de nieuwe norm van de 1,5 meter lange samenleving. Het gaat over de verdeling van schaarse ruimte, de impact op het openbaar vervoer en het risico om tegen elkaar aan te botsen.”

Het versoepelen van de maatregelen kan volgens de premier, leiden tot tal van ‘duivels’ dilemma’s, “en er wordt achter de schermen veel gedaan om de volgende fase mogelijk te maken.”

Rutte zei dat drie belangrijke kwesties moeten worden overwogen voordat we de maatregelen kunnen versoepelen. Deze omvatten druk op de zorgdiensten, inclusief reguliere zorg; de bescherming van ouderen en kwetsbare mensen, en inzicht in het virus en hoe het zich verspreidt via testen, traceren en rapporteren.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

België verlengt het coronavirus ‘lockdown’

Het Coronavirus eist zijn tol van gezondheidswerkers in Europa