in

Nederland bevestigd verplichte negatieve PCR-testvereiste

Het kabinet houdt vast aan de eis dat iedereen die naar Nederland reist, ook Nederlanders, een negatieve PCR-test moeten kunnen aantonen, van niet ouder dan 72 uur, als ze uit een risicovol gebied komen, zo bevestigde het kabinet zondagavond.

De eis wordt vanaf 4 januari via de noodcoronaviruswetgeving opgenomen in de volksgezondheidswet en blijft daarmee verplicht voor alle reizigers, aldus het ministerie in een verklaring.

Op 31 december wonnen anti-coronavirusactivisten een rechtszaak tegen de Nederlandse staat, om ervoor te zorgen dat een gezin kon terugkeren van een vakantie in Tanzania, zonder een negatieve coronatests aan te tonen. De rechtbank in Den Haag oordeelde dat het gezin op 3 januari zonder negatieve test kan terugkeren uit het risicoland en veroordeelde de staat om de proceskosten te betalen.

De rechter zei dat de familie het recht heeft om te protesteren tegen het feit dat ze tegen hun wil een PCR-test moeten ondergaan. “Het invoeren van een dergelijke eis voor Nederlanders die naar huis willen terugkeren, vereist een juridische grondslag, en dat valt niet onder artikel 53 of 54 van de volksgezondheidswet”, aldus de rechter.

“Dat verdere verspreiding van het virus dringend moet worden aangepakt, staat niet ter discussie”, aldus de rechter. “Maar zo’n vergaande verplichting, die betrekking heeft op fysieke integriteit, vereist een concrete wettelijke basis.”

De regering zei onmiddellijk dat ze in beroep zou gaan tegen de uitspraak van de rechtbank en heeft nu bevestigd dat de volksgezondheidswet zal wijzigen om de vereiste op te nemen.

“Dit alles doet het kabinet om de verspreiding van het virus zoveel mogelijk te beperken”, aldus de verklaring. “De overheid blijft benadrukken dat mensen alleen zouden moeten reizen als het strikt noodzakelijk is. Vakantie en familiebezoek zijn niet-essentiële reizen.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Kabinet veranderd vaccinstrategie : Waarom?

Fabrieken gevonden in Chinese werkkampen in Xinjiang