in , ,

NCTV : Turkse president Erdogan verspreidt het salafisme in Nederland

“De Turkse gemeenschap is kwetsbaar voor beïnvloeden vanuit Turkije”, staat in een rapport van de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid), die spreekt van een opkomst van het salafisme onder Nederlandse Turken.

Een interne nota in het bezit van HP/De Tijd heeft het over de een bewuste islamiseringsstrategie, die momenteel wordt uitgevoerd door de Turkse president, Recep Tayyip Erdogan en zijn invloed in het land. Volgens het rapport geeft Erdogan ruimte aan salafistische, en soms zelfs jihadistische organisaties die banden hebben met Turks-Nederlandse instellingen. De dienst schrijft dat dit een gevaar kan zijn in Nederland.

De vertrouwelijke nota waarschuwt voor radicalisering, met name onder Turks-Nederlandse jongerenorganisaties die zich bezighouden met een fundamentalistische stroming van de islam.

En ook al is de nota niet analytisch voldragen, onder meer de veiligheidsdiensten AIVD en MIVD en de ministerie van Buitenlandse Zaken moeten nog hun visie op de nota geven, wordt er in de nota gesproken van een mogelijke verband tussen de “antiwesterse retoriek” van de Turkse president en de terroristische aanslag op een tram in Utrecht in 2019.

De aanslag in Utrecht heeft het leven gekost van vier mensen. De Turkse president had een dag voor de aanslag gesproken over de aanslagen in Christchurch in Nieuw-Zeeland en plaatste die “in een context van oorlog tussen moslims en christenen”, schrijft HP vanuit een citaat uit de nota.
De NCTV heeft het bestaan van de nota bevestigd maar wil inhoudelijk niet reageren.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Goede doelen hebben in 2020 tot 30% meer aan donaties ontvangen

Nederlandse economie krimpt met 3.8% : Laagste cijfers sinds 2e wereldoorlog