in

NAVO : Europese flanken worden verdedigd door niet-EU-landen, waaronder Turkije

Volgens de secretaris-generaal van de NAVO worden Europese flanken verdedigd door niet-EU-landen, de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk in het noorden, en Turkije in het zuiden.

In een toespraak tot Agence France-Presse (AFP) na een toespraak op het Europacollege in België, benadrukte Jens Stoltenberg dat “de verdediging van Europa afhangt van nauwe transatlantische banden en niet van een zoektocht naar de strategische autonomie van het continent.”

“Ik geloof niet alleen in Europa. Ik geloof niet alleen in Noord-Amerika. Ik geloof in Noord-Amerika en Europa samen in strategische solidariteit in de NAVO,” aldus Stoltenberg.

“Omdat ik niet geloof dat een land of continent alleen de veiligheidsuitdagingen waarmee we vandaag worden geconfronteerd, aankan.”

De opmerkingen van Stoltenberg kwamen terwijl de Europese Commissie nadenkt over een meer “geopolitieke rol”, met zijn eigen buitenland en defensie-industriebeleid.

“Meer dan 90 procent van de mensen in de Europese Unie woont in een NAVO-land. Maar slechts 20 procent van de defensie-uitgaven van de NAVO komt van NAVO-EU leden”, aldus Stoltenberg.

“Maar het belangrijkste is dat dit over politiek gaat”, zei Stoltenberg. “Omdat elke poging om de band te verzwakken, om Europa en Noord-Amerika te verdelen, niet alleen de NAVO zal verzwakken, maar ook Europa zal verdelen.”

“Ik steun de inspanningen van de EU op het gebied van defensie, want meer defensie-uitgaven, nieuwe militaire vermogens en het aanpakken van de fragmentatie van de Europese defensie-industrie, dat alles goed zal zijn voor de Europese veiligheid, voor de transatlantische veiligheid, voor ons allemaal”, vertelde hij aan AFP.

“Dus al deze inspanningen, zolang ze een aanvulling vormen op de NAVO, verwelkomen we ze, maar de EU kan Europa niet verdedigen.”

Stoltenberg werd door AFP geciteerd, dat de flanken van de EU in de Noord-Atlantische Oceaan worden verdedigd tegen Russische aantasting door niet-EU-leden de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk.

In het zuidoosten zit niet-EU lid Turkije aan de grens met Syrië en Irak, zei hij, en voegde toe dat het “buitengewoon belangrijk is in de strijd tegen Daesh en internationaal terrorisme”. Turkije heeft zijn strijd tegen de terreurgroep Daesh, ook bekend als ISIS, in 2020 voortgezet.

Turkse veiligheidstroepen bleven druk uitoefenen op de groep met operaties in het land en aan zijn grenzen.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

19-jarige nepagent deelt boetes uit in Brabant

Geen nieuwe versoepelingen tot 30 maart