in

Nationale onderwijsstaking op vrijdag 15 maart, bonden eisen miljarden

De onderwijsvakbonden organiseren op vrijdag 15 maart een landelijke staking voor zowel het basis- en middelbaar als het hoger onderwijs. Ze willen meer geld voor salarissen en verlaging van de werkdruk. Het zou de eerste keer in Nederland zijn dat het gehele onderwijs staakt.

Inzet van de staking is een structurele jaarlijkse investering van 4 miljard euro: 3 miljard voor het basis- en middelbaar onderwijs en een miljard voor de hogescholen en universiteiten.

“Het water staat het onderwijs aan de lippen”, zegt Henrik de Moel van de Algemene Onderwijsbond (AOb) in het NOS Radio 1 Journaal. “De tekorten nemen toe en het is heel moeilijk om mensen te vinden die voor de klas willen staan, ook in het middelbare en beroepsonderwijs. En als je kijkt naar de instroom bij de lerarenopleidingen wordt het de komende jaren alleen maar moeilijker.”

Aantrekkingskracht vergroten
Een deel van het extra geld zou naar een betere beloning moeten. “De hoge werkdruk maakt de huidige salarissen onaantrekkelijk. Veel mensen vertrekken door die werkdruk of vallen weg. De aantrekkingskracht van het vak moet dus groter worden gemaakt.”

“Als we nu niet ingrijpen”, zegt De Moel, “dan worden de problemen alleen maar groter.” De actiebereidheid is groot, blijkt uit een enquête van de AOb onder bijna 10.000 leden. Voornaamste problemen die de leden signaleren zijn het invullen van de vacatures, het niveau van de invallers, de angst om zich ziek te melden en het groeiende aantal burnout-klachten.

De landelijke staking wordt gesteund door actiegroepen als PO in Actie en WO in Actie. Alleen de vakbond CNV Onderwijs doet niet mee. Voorzitter Loek Schueler vindt het moment niet goed. “Momenteel zit ik midden in de onderhandelingen om meer geld te krijgen. De uitslag daarvan wil ik graag even afwachten”, zegt ze in de Volkskrant.

Bron : NOS

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Uber chauffeur schuldig voor zes moorden

Acht gewonden bij grote brand in appartementencomplex Rotterdam