in ,

Nafluiten op straat is vrijheid van meningsuiting

Het gerechtshof Den Haag heeft besloten dat iemand nafluiten, ongewenst aanspreken of kushandjes te geven, valt onder vrijheid van meningsuiting en kan niet worden beboet. Een verbod daarop druist namelijk in tegen de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting.

Het hof heeft, in hoger beroep, uitspraak moeten doen in een zaak tegen een 36-jarige Rotterdammer die vorig jaar zomer op straat vrouwen zou hebben lastiggevallen door ze na te roepen en achter hun aan te lopen, terwijl hij kus- en handgebaren maakte. Het hof was het wel eens dat er bewijzen waren dat de verdachte drie vrouwen lastigviel door hen met seksueel getinte opmerkingen aan te spreken en kusgebaren naar hen te maken. Maar de man zal niet worden vervolgd, omdat zijn acties niet vallen op een rechtsgeldige strafbepaling.

De kantonrechter was het hier niet mee eens en had eerder besloten dat de man een voorwaardelijke boete moest betalen van tweemaal 100 euro voor het geven van de kushandjes en het achternalopen. Maar zijn boete is dus alleen voor het geven van kushandjes en het achternalopen en niet voor het aanspreken van de vrouwen met ‘hé, mooie dame’ of ‘hé, schatje!’ De rechter vond dat niet strafbaar.

Volgens het hof is er geen onderscheid tussen ‘het verbaal of fysiek openbaren van gedachten of gevoelens’. Deze vallen allemaal, volgens het hof Den Haag, onder de vrijheid van meningsuiting.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

15-jarige jongen aangehouden op verdenking van dodelijke steekpartij bij pinautomaat

20-jarige Turkse Nederlander neergestoken op straat