in

Mondmaskers dragen in cafés en bars

Detlef Lohse, hoogleraar fysica van vloeistoffen, leidt een onderzoek naar hoe lang druppeltjes in de lucht blijven hangen en hun mogelijke rol bij infectie. Zijn eerste proeven suggereren dat ze langer een gevaar blijven dan eerder werd gedacht, meldt de krant.

“Ze leven 30 tot 40 keer langer dan gedacht in een model uit de jaren dertig, dat de basis vormt voor de 1,5 meter afstandsregels van de Wereldgezondheidsorganisatie en het RIVM.” aldus Lohse. “Gezichtsmaskers zijn essentieel, bijvoorbeeld in bars.”

Wetenschappers over de hele wereld hebben hun bezorgdheid geuit dat het coronavirus niet alleen wordt verspreid door hoest- en niesdruppeltjes, maar ook via de overdracht van kleine deeltjes in de lucht die verder zouden kunnen reizen.

Dinsdag maakte het RIVM bekend dat het wekelijkse aantal geregistreerde infecties in Nederland is gestegen van 534 op 15 juli, tot 987 op 21 juli, wat suggereert dat elke geïnfecteerde persoon het coronavirus naar meer dan één persoon verspreidt. Infectieclusters zijn in verband gebracht met gebeurtenissen, bijvoorbeeld een bijeenkomst in een café in Hillegom waarna 27 mensen positief zijn getest.

Viroloog, Marion Koopmans vertelde aan Nieuwsuur dat ze zich zorgen maakt over de snelle toename van infecties, “Als we deze toename blijven zien, moeten we heel snel sterke maatregelen nemen.”

Het RIVM heeft op dit moment niet om strengere maatregelen gevraagd, zoals verplichte gezichtsmaskers in winkels, die Frankrijk heeft ingevoerd na opgelopen infecties, maar waarschuwt mensen om op afstand te blijven.

Tot dusver zijn in Nederland 6136 mensen gestorven aan gevolgen van het coronavirus. De helft hiervan was 83 jaar of ouder.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

1000 nieuwe coronabesmettingen in Nederland

Nederlandse toeristen voelen zich veilig in Turkije