in

Mondkapje verplicht vanaf 1 december : Hier zijn de regels

De regels zijn van toepassing op iedereen ouder dan 13 jaar en treden in werking wanneer er wetgeving van kracht wordt die verschillende coronamaatregelen verankert. Draag je geen mondkapje, dan krijg je een boete van 95 euro.

Medische maskers blijven voorbehouden aan zorgmedewerkers, en iedereen moeten ervoor zorgen dat de maskers die ze dragen zowel neus als mond bedekken. “Gebruik naar keuze een masker dat in een apotheek of supermarkt is gekocht”, staat in de instructies van het ministerie van Justitie. 

Openbare ruimtes
In alle openbare binnenruimten, zoals winkels, musea, benzinestations, restaurants en bars, theaters, bioscopen en concertzalen, moeten mondkapjes worden gedragen. Als mensen eenmaal aan hun tafel in het restaurant of in de theaterzaal zitten, kunnen ze het masker afzetten, maar als ze naar het toilet gaan of weggaan, moet het weer op.

Gebedshuizen, zoals kerken, tempels, synagogen en moskeeën, zijn vrijgesteld van de regel.

Mondkapjes waren al verplicht in het openbaar vervoer, maar zullen nu ook in stationsgebouwen en op luchthavens moeten worden gedragen.

Scholen en universiteiten
Studenten, docenten en ondersteunend personeel zullen allemaal een mondkapje moeten dragen wanneer ze zich door het schoolgebouw verplaatsen. Het masker kan tijdens de lessen afgaan als iedereen zit, maar leraren die praten terwijl ze door de klas lopen, zullen hun mondkapje op moeten houden.

Mondkapjes hoeven niet te worden gedragen tijdens gymlessen, theater- of zanglessen en in sommige vormen van beroepsonderwijs.

Contactberoepen en de zorg
Kappers, rij-instructeurs en nagelstylisten, en andere zogenaamde contactberoepen, zullen een mondkapje moeten dragen, evenals hun klanten.

Zorgmedewerkers, zoals huisartsen en fysiotherapeuten zijn vrijgesteld van de regel, maar zorginstellingen hebben hun eigen regels en zowel professionals als patiënten zullen die moeten volgen.

Uitzonderingen
Mensen die moeite hebben met het dragen van een mondkapje vanwege gezondheidsproblemen zijn vrijgesteld van de verplichting, maar zullen dit duidelijk moeten maken aan de politie of stadswacht die hen mogelijk kunnen aanhouden. Het is niet duidelijk hoe je moet aantonen dat je gezondheidsproblemen hebt.

Mondkapjes hoeven niet te worden gedragen tijdens sportactiviteiten, acteren, repetities of shows, en tijdens televisie- of radio interviews.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

5725 nieuwe coronabesmettingen

Tijgermuggen en gele koortsmuggen gespot in Nederland