in

Mondkapje die beschermt in OV krijgt bekeuring

Vanaf 1 juni is het zover, mondkapjes worden verplicht in het OV, maar… volgens de richtlijnen van het kabinet hoeven de mondkapjes geen bescherming te geven en als je een mondkapje ophebt die wel bescherming biedt krijg je een bekeuring, want dat mag niet. Reizigers zijn, begrijpelijk, in de war en de OV-bedrijven zijn boos.

Dus, in het kort; als je na 1 juni in een bus, trein, metro of tram zit met een medische mondkapje die bescherming biedt, wordt je beboet. De mondkapjes die verplicht zijn in het OV zijn mondkapjes zonder keurmerk die “geen vorm van bescherming geven”. Alle andere mondkapjes, die wel bescherming biedt, zijn bedoeld voor medisch personeel. Nee, wij bedenken dit niet zomaar, zo staat het vermeld in de richtlijnen van het kabinet.

Volgens het kabinet voorkomen we op deze manier dat iedereen in Nederland massaal mondkapjes inslaat die eigenlijk voor de zorg is bedoeld. Zo staat er in het advies dat er onderscheid wordt gemaakt tussen medische en niet-medische mondkapjes, “zelfgemaakte maskers en in serie gemaakte maskers die geen vorm van bescherming geven als persoonlijk beschermingsmiddel of medisch hulpmiddel.” staat in het document dat in de handen is van de NRC.

Ook mogen mondkapjes geen CE-markering dragen (een keurmerk dat aangeeft dat een mondkapje de juiste bescherming biedt) “Alleen niet-medische maskers zonder CE-markering mogen tijdens het reizen met het OV vanaf 1 juni gebruikt worden.” aldus een richtlijn in het document.

Reizigers reageren in de war en hebben honderden vragen, maar ook OV-bedrijven reageren onrustig om dat ze bang zijn voor de gezondheid van hun personeel, omdat “een nepbescherming” ze niet gaat bescherming tegen besmetting, volgens een bron rond het ministerie van VWS tegen NRC. Er is ook direct een verzoek ingediend bij het kabinet door OV-bedrijven om het advies aan te passen.

“Het is natuurlijk heel gek dat je aan reizigers en personeel in het OV de voorwaarde stelt dat je mondkapjes gebruikt die niet werken. Daarmee leg je eigenlijk een fop-maatregel op.” aldus Kamerlid Maarten Hijink, die het NEN-document kreeg te zien, “Ik snap dat je die FFP2-maskers voor de zorg wilt bewaren. Maar als iemand dan toch een deugdelijk niet-medisch mondkapje opzet dat gekeurd is, kun je alsnog een boete krijgen. Dat begrijpt niemand.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Nog altijd een tekort aan bescherming voor zorgpersoneel

Nertsen in nertsenfokkerij hebben mogelijk een medewerker besmet