in ,

Mogelijke doorbraak: voor het eerst met hiv besmette cellen vernietigd

Wetenschappers hebben een potentiële doorbraak in de strijd tegen het hiv-virus aangekondigd. Onderzoekers aan het Institut Pasteur in Parijs beweren dat ze geïnfecteerde cellen voor het eerst met succes vernietigden. Dat meldden ze in hun studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift Cell Metabolism.

,,Hiv richt zich op cellen met een hoge metabolische activiteit en kaapt die energie om zo te vermenigvuldigen”, leggen de auteurs van de studie uit. ,,Door activiteitsremmers te introduceren in de cellen, worden ze vernietigd, net als het hiv-virus dat erin huist.”

De vernietiging van besmette cellen zorgt ervoor dat het virus zich niet langer kan vermenigvuldigen, waarmee aids voorkomen wordt. Voorlopig wordt hiv nog met anti-retrovirale geneesmiddelen behandeld, medicijnen die de patiënt levenslang moet innemen. Die remmen de vermenigvuldiging van het virus, maar kunnen het niet effectief uit het lichaam verwijderen. Het eindstadium van hiv is aids.

In vivo
Het onderzoek vond voorlopig plaats in een steriel laboratorium: ‘ex vivo’. Dat betekent dat wetenschappers besmette cellen manipuleerden en experimenteerden buiten het lichaam. Bij een volgende onderzoeksfase zullen de wetenschappers activiteitsremmers ‘in vivo’ proberen te introduceren. Pas dan kunnen concrete conclusies getrokken worden.

Bron : AD

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Nederlander (17) al maanden vast in Spanje zonder aanklacht

Douane zoekt vanwege brexit honderden nieuwe medewerkers