in ,

Mogelijk verband tussen cholesterol en alzheimer

Het verlagen van het cholesterolgehalte in de hersenen kan volgens onderzoekers helpen bij het voorkomen of verlichten van de ziekte van Alzheimer.

Nederlandse en Amerikaanse denken met de ontdekking een doorbraak te hebben in de mogelijke behandeling van de ziekte, melden ze in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Stem Cell. In Nederland lijden zo’n 270.000 mensen aan alzheimer, de voornaamste vorm van dementie. Volgens Alzheimer Nederland zal die groep rond het jaar uitgebreid zijn naar een half miljoen mensen. Elk jaar groeit de patiëntengroep met zeker vijf- of zevenduizend.

Nieuwe weg
In De Telegraaf zegt neurobioloog en alzheimeronderzoeker dr. Rik van der Kant van de Vrije Universiteit in Amsterdam dat de alzheimer-behandeling door cholesterolvermindering in de hersenen “een nieuwe weg kan zijn, die nu wordt ingeslagen”.

Cholesterolremmers
Via nieuwe technieken konden de onderzoekers uit Nederland en Amerika zien dat ophoping van cholesterol in de hersenen leidt tot een opstapeling van de eiwitten die alzheimer veroorzaken. Binnen één tot twee jaar hopen de wetenschappers cholesterolremmers voor de hersenen te kunnen bieden.

Bron : RTL Nieuws

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

’Brexit-waarschuwing bij vliegtickets’

Economische groei 2018 iets lager dan verwacht