in ,

‘Miraculeuze’ nieuwe behandeling schakelt kankercellen uit

Het lijkt erop dat we weer dichterbij komen om kanker te ‘genezen’. Er is een nieuwe methode ontwikkeld door Nederlandse wetenschappers en dokters van het Nederlands Kanker Instituut (NKI) om kanker te bestrijden. “Dit is een prachtig, universeel principe, dat je mogelijk bij alle kankersoorten kunt uitrollen.”

Veel medicijncombinaties werken volgens de onderzoekers van het kankerinstituut van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in theorie perfect samen, maar in de praktijk blijken die combi’s te schadelijk voor het lichaam om tegelijk toe te dienen.

One-two punch
Voor de nieuwe ‘one-two punch-behandeling’ geldt dat volgens het NKI niet. Bij deze methode worden de kankercellen eerst in slaap gesust en vervolgens uitgeschakeld.

“Het eerste medicijn creëert een zwakte in de kankercel en het tweede rekent vervolgens genadeloos af met de verzwakte cel”, zegt hoofdonderzoeker René Bernards. “Zo geef je de twee medicijnen niet tegelijk, maar profiteer je wel van de synergie tussen beide.”

Slapende cellen uitschakelen
Gewone lichaamscellen kunnen zichzelf onder stressvolle omstandigheden in een soort slaapstand zetten. Dat doen ze bijvoorbeeld als hun DNA beschadigd is. Daardoor stoppen ze met delen en ruimt het immuunsysteem ze op.

De onderzoekers vonden een manier om leverkankercellen in slaap te krijgen. Daardoor stoppen de cellen met delen en zijn ze extra kwetsbaar. Vervolgens lukte het de wetenschappers om die slapende cellen uit te schakelen. Bernards: “Het mooie van deze aanpak is dat het bij heel veel tumorsoorten zou kunnen werken.”

Hoe goed de behandeling bij mensen werkt, moet nog blijken. Eerst willen de onderzoekers kijken of de methode ook bij andere soorten kankercellen werkt. De medicijncombinatie werkt in ieder geval goed op muizen.

Bron : RTL Nieuws

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Zorgen om groeiende racisme tegenover Turken en Moslims in West-Europa

Het aantal files buiten spitsuur blijft stijgen