in

Ministers hadden ‘intensief gesprek’ met topman Air France-KLM

Minister van Financiën Wopke Hoekstra en zijn collega van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen hebben een ‘intensief gesprek’ gevoerd met Air France-KLM-topman Ben Smith. Dat zei Hoekstra na afloop van het onderhoud. De Nederlandse overheid maakt zich grote zorgen over de toekomst van KLM onder de nieuwe topman.

Het lijkt er namelijk op dat de moedermaatschappij van KLM onder Smith erop aanstuurt dat KLM een stuk minder onafhankelijk wordt. Ook zou de nieuwe ceo af willen van KLM-baas Pieter Elbers, om zo de grip op het Nederlandse onderdeel te vergroten.

Niet alleen de ministers maar ook het KLM-personeel vreest daarvoor, bleek eerder deze week al.

‘Ontzettend belangrijk’
In het gesprek hebben de ministers Smith duidelijk gemaakt dat het ‘ontzettend belangrijk is dat de belangen van Schiphol en KLM worden gewaarborgd’, zei Hoekstra.

Het gesprek van vandaag zal zeker niet het laatste zijn over dit onderwerp. Hoekstra zei dat het kabinet alles zal blijven doen wat binnen de mogelijkheden ligt ‘om te zorgen dat dit tot een goed einde wordt gebracht’.

Smith wilde niets zeggen na het gesprek.

Meer gesprekken
Hoekstra wilde niet zeggen wat er precies is besproken en wat Smith in te brengen had, maar blijkbaar was het niet voldoende geruststellend. Hoekstra vindt extra gesprekken nodig. Dat betekent dat er geen harde toezeggingen zijn gedaan dat het belang van KLM bovenaan het prioriteitenlijstje staat van Smith.

Overigens verkeert de Nederlandse overheid niet in een positie waarin het heel veel kan eisen. Nederland is wel aandeelhouder van KLM, maar heeft slechts een zeer klein belang in de onderneming. Daardoor kan het formeel ook weinig potten breken.

Toch heeft de staat wel een drukmiddel. Nederland moet namelijk de landingsrechten en een exploitatievergunning verlenen voor vliegverkeer in Nederland. Dat kan ingezet worden om Smith te overtuigen.

Bron : RTL Nieuws

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Trump gaat noodtoestand uitroepen voor bouw grensmuur, kan dat zomaar?

Geert Wilders wilt kiesrecht van mensen met een dubbele nationaliteit afpakken