in

Minister waarschuwt examenkandidaten voor kalmeringspillen

Even een pilletje slikken om de stress tijdens het examen te verminderen? Een slecht idee, zegt minister Bruno Bruins van Medische Zorg. Hij roept examenkandidaten op om niet zomaar een kalmeringsmiddel te nemen.

Bruins doet zijn oproep in het AD. Die krant vroeg cijfers op over het gebruik van kalmerende middelen tijdens de examenperiode. Vorig jaar mei werd 2100 keer het middel propanolol voorgeschreven aan jongeren tussen de 16 en 20 jaar. Dat is een bètablokker, die zorgt voor minder stress.

Het middel werd anderhalf keer zo vaak voorgeschreven als gemiddeld over het hele jaar. De gebruikers zijn vooral jonge vrouwen van rond de 18 jaar. Bijwerkingen zijn slaapstoornissen, vermoeidheid en kortademigheid.

Volgens het AD is het gebruik van propanolol op het totaal aantal examenkandidaten (dat zijn er ruim 217.000) nog als ‘laag’ te bestempelen. Minister Bruins maakt zich wel zorgen om het gebruik van medicijnen onder leerlingen.

‘Begrijp dat het spannend is’
“Iedereen die nu eindexamen doet, wens ik daarbij heel veel succes. Maar wees toch voorzichtig met het gebruik van medicijnen”, zegt hij. “Het aantal scholieren dat middelen inneemt, baart me zorgen. Ik begrijp goed dat het allemaal spannend is, maar kijk uit.”

Bruins vindt niet dat de overheid hoeft in te grijpen. Hij wil dat ouders er goed op letten wat hun kinderen doen. De minister waarschuwt ook voor het bestellen van medicijnen via internet. “Niet aan beginnen!”

Bron : RTL Nieuws

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Jongens schieten met ‘balletjesgeweren’ op treinen bij Amersfoort

Jongens schoppen en slaan Bredase (18) net zo lang tot ze haar telefoon geeft