in

Merkel: “Ik zal er alles aan doen om een Brexit-overeenkomst te sluiten”

De Duitse bondskanselier Angela Merkel beloofde donderdag om alles in het werk te stellen om ervoor te zorgen dat het Verenigd Koninkrijk zich terugtrekt uit de EU op een ordelijke manier.

“Ik kan je vertellen dat ik alles zal doen om een overeenkomst te bereiken,” zei Merkel aan bedrijfsleiders, tijdens haar toespraak op de Duitse Werkdag evenement in Berlijn.

“Een ongeordende terugtrekking zou het ergst mogelijke zijn, niet alleen voor de economie, maar ook voor de mentaliteit [terwijl we praten over onze toekomstige relatie”, voegde ze eraan toe.

Merkel zei ondanks vooruitgang geboekt in Brexit-gesprekken, ze verwachtte meer gesprekken over de terugtrekkingsovereenkomst, vooral in het Verenigd Koninkrijk.

Het kabinet van de Britse premier Theresa May heeft vorige week een ontwerpakkoord goedgekeurd gekregen door de onderhandelaars van de EU en Groot-Brittannië, maar het ontving massaal kritiek vanuit haar partij en vanuit de Labourpartij van de oppositie.

De terughouding van Spanje over de status van Gibraltar vormden opnieuw een grote hindernis voor de buitengewone Brexit-top op zondag.

Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, heeft donderdag aangekondigd dat de onderhandelaars overeenstemming hebben bereikt over een gezamenlijke tekst over de toekomstige betrekkingen van het Verenigd Koninkrijk met de EU, maar hij onderstreepte ook dat deze tekst nu door de EU-leiders moet worden goedgekeurd.

“Ik heb zojuist een ontwerp-politieke verklaring over de toekomstige relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk naar EU27 gestuurd”, zei Tusk op Twitter.

“De voorzitter van de Commissie heeft me laten weten dat dit op het niveau van de onderhandelaars is overeengekomen en in beginsel op politiek niveau is overeengekomen, onder voorbehoud van de goedkeuring van de leiders”, voegde hij eraan toe.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Denemarken staakt wapenverkoop aan Saoedi-Arabië

Burgemeester Assen zegt VVD-lidmaatschap op