in , ,

Merkel : “Coronavirus grootste uitdaging in EU geschiedenis.”

“De EU staat voor de grootste uitdaging sinds haar oprichting als gevolg van de pandemie van het coronavirus.” aldus de Duitse bondskanselier, Angela Merkel, maandag.

Merkel sprak tijdens een persconferentie in Berlijn over een nauwere samenwerking tussen de EU-lidstaten om de politiek en economische gevolgen van het coronavirus te bestrijden. Ze bleef echter terughoudend om het voorstel van Spanje en Italië voor gedeelde schulden te steunen, “Toen we in het verleden met crisissen werden geconfronteerd, heb ik altijd het volgende onderstreept; Duitsland zal het op de lange termijn alleen goed doen als Europa het goed doet. Dit is nog nooit zo relevant geweest als vandaag de dag.” benadrukte ze, waarbij ze kritiek van de hand wees dat Duitsland geen solidariteit toonde met andere EU-lidstaten die het zwaarst waren getroffen door de coronacrisis, “Het enige antwoord is, meer Europa, een sterk Europa, een goed functionerend Europa, zijn met al zijn onderdelen, alle lidstaten.”

Zondag riep de Spaanse premier, Pedro Sanchez, de EU-leiders op om een nieuw Marshall-plan voor Europa te ontwikkelen en een nieuw mechanisme voor gedeelde schulden op te zetten ter ondersteuning van het economisch herstel en de wederopbouw in landen die getroffen zijn door de coronaviruspandemie. Merkel, die zich lang verzette tegen het samenvoegen van schulden met gemeenschappelijke crisisobligaties, maakte maandag geen commentaar op de voorgestelde “corona-obligaties”, maar stelde voor om het bestaande Europese stabiliteitsmechanisme te gebruiken om landen als Spanje en Italië met kredietlijnen te ondersteunen.

Ook steunde de Duitse bondskanselier het recente korte werkweekinitiatief van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, om bedrijven in landen als Italië en Spanje financieel te ondersteunen.

Merkels opmerkingen kwamen een dag voor een belangrijke videoconferentie van de ministers van Financiën van de eurozone, die voorstellen zullen bespreken om de economische gevolgen van de coronacrisis te bestrijden. De EU-lidstaten Italië, Spanje en Frankrijk blijven de zwaarst getroffen landen van de pandemie van het coronavirus.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Wedden op Coronamaatregelen

Hypotheekverstrekkers bieden huiseigenaren een helpend hand