in

Merkel betreurt racisme en geweld tegen de Turkse gemeenschap

De Duitse bondskanselier Angela Merkel uitte dinsdag zijn spijt over de racistische opvattingen en gewelddaden tegen de Turkse gemeenschap in het land.

Tijdens een persconferentie in Berlijn na een videoconferentie met vertegenwoordigers van grote etnische groepen en immigrantenorganisaties, bevestigde Merkel opnieuw de toewijding van haar regering om discriminatie en racisme te bestrijden.

“We hebben de afgelopen jaren zeer slechte incidenten meegemaakt, zoals de NSU [National Socialist Underground] moorden en de Hanau-aanslag”, aldus Merkel, verwijzend naar grote dodelijke terroristische aanslagen door extreemrechtse extremisten. “Na al deze zaken is het voor een persoon van Turkse afkomst erg moeilijk te geloven dat ze hier welkom zijn, dat ze gelijke kansen hebben”.

Merkel onderstreepte dat Duitsland de Turkse gemeenschap als een integraal onderdeel van de samenleving beschouwt en dat de regering de programma’s ter bestrijding van discriminatie en vooroordelen zou intensiveren en tegelijkertijd gelijke kansen zou garanderen voor mensen met een migratieachtergrond op alle gebieden van het sociale leven.

Ze zei dat toen Turkije en Duitsland 60 jaar geleden een arbeidsovereenkomst ondertekenden, dit ook een nieuwe pagina opende in de Duitse geschiedenis, aangezien Turkse “gastarbeiders”, die de Duitse economie kwamen stimuleren, ook een nieuwe gemeenschap creëerden.

“We noemen ze geen gastarbeiders meer. Ze zijn onze landgenoten geworden. Velen van hen zijn ook Duits staatsburger geworden”, voegde ze toe.

Duitsland heeft een Turkse gemeenschap van drie miljoen mensen, van wie velen van de tweede en derde generatie in Duitsland geboren staatsburgers zijn, van wie de grootouders in de jaren zestig als “gastarbeiders” naar het land zijn verhuisd.

Het land is de afgelopen jaren getuige geweest van toenemend racisme, aangewakkerd door extreemrechtse partijen, die de angst voor de vluchtelingencrisis en het terrorisme hebben uitgebuit.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Aantal positieve coronatests daalt, maar het aantal coronapatiënten op de IC blijft stijgen

1,1 miljoen nieuwe fietsen gekocht in 2020