in

Meeste maskers bieden geen bescherming tegen corona

Onderzoekers van de TU Delft ontwikkelden een test met een kunstkop die als mens uitademde en inhaleerde, inclusief microscopisch kleine aërosolen, en ontdekten dat geen van de zes geteste consumentenmaskers goed was.

De beste uit de test, die ‘redelijke bescherming’ boden, waren de wegwerpmaskers van blauw weefsel, die goed over neus en kin passen, en een katoenen masker met twee lagen en een filter tussen de lagen.

Maar zelfgemaakte maskers met oud materiaal hadden niet veel effect, behalve het op afstand houden van virussen die door niezen of hoesten werden meegevoerd, meldt Kassa. En het patroon van de overheid om je eigen masker te maken paste niet goed omdat de maatvoering verkeerd was vertaald. Dat is inmiddels rechtgezet.

Een medisch masker, met een KN95-label, werd als goed beoordeeld.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid vertelde het programma dat de mening van de regering is, dat een mondkapje niet de oplossing is om de verspreiding van het virus te stoppen. Het dragen van een masker kan een extra hulpmiddel zijn om het risico te verkleinen, en nu het besmettingspercentage toeneemt, helpt elk klein beetje, “vooral op plaatsen waar sociale afstand moeilijk is”, zei de woordvoerder.

nmiddels is het Nederlandse normalisatie-instituut NEN begonnen met het ontwikkelen van een keurmerk voor herbruikbare consumentenmaskers, gebaseerd op stofsoort en gebruiksgemak.

Dit is geen overheidsinitiatief en het keurmerk zal geen uitspraken doen over het beschermingsniveau dat de maskers bieden.

De overheid heeft mensen ‘sterk geadviseerd’ om een mondkapje te dragen in alle openbare plaatsen, zoals winkels en musea, en is van plan om het gebruik ervan verplicht te stellen zodra de legale optie beschikbaar is.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Lichte daling in aantal coronabesmettingen

Coronavaccins begin 2021 beschikbaar