in

Meerderheid Eerste Kamer stem voor coronawet

De meerderheid van de Eerste Kamer stemde voor de nieuwe wet, met 48 tegen 24 stemmen. De SP en PvdA zaten tussen de partijen die tegen de nieuwe wet hebben gestemd.

De wet, die de noodbevoegdheden vervangt die momenteel worden gebruikt om sociale distantiëren en andere vereisten te implementeren, werd voor het eerst in het voorjaar ter sprake gebracht en zal in december van kracht worden, zo niet eerder. Ministers waren eerder gedwongen concessies te doen om de wetgeving door de Tweede Kamer te krijgen.

Een van de wijzigingen die werden aangebracht in het eerste wetsontwerp, dat zowel binnen als buiten het parlement hevig bekritiseerd werd, was een besluit om de levensduur van de wet terug te brengen tot drie maanden.

De ministers kwamen ook overeen om de boete voor het overtreden van de coronaregels te verlagen tot 95 euro, wat betekent dat mensen die de wet overtreden geen strafblad meer zullen krijgen. De maximale gevangenisstraf voor het overtreden van de regels voor groepsbijeenkomsten en het houden van 1,5 meter werd ook teruggebracht van een maand naar twee weken.

Hoewel de Nederlandse gedeeltelijke lockdown maatregelen omvat zoals, quarantaine bij ziekte of reizen, kan het gebruik van maskers en quarantaine in Nederland op dit moment niet verplicht worden gesteld.

In plaats van een verplichting, heeft de regering gekozen voor ‘dringend advies’ om gezichtsmaskers te dragen in openbare gebouwen, winkels en musea.

De nieuwe wet zal het echter mogelijk maken om het dragen van gezichtsmaskers af te dwingen, iets waarvan de ministers zeiden dat ze dit zo snel mogelijk zullen doen.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Huidige coronamaatregelen zullen tot ver in december duren

Franse moslims : Macron verdeelt de samenleving